Potvrdené: Hapal odchádza trénovať Spartu. Kedysi ju zarmútil, teraz ju má kriesiť

NETKY.SK • 6 Marec 2018, 15:07 • 2 min
Potvrdené: Hapal odchádza trénovať Spartu. Kedysi ju zarmútil, teraz ju má kriesiť

PRAHA - Jeho snom je viesť niekedy český národný futbalový tím. Tréner Pavel hapal sa mu teraz priblížil, ak stále platí, že z Prahy je do reprezentácie bližšie než z provinčných klubov. 48-ročného trénera menovali za trénera Sparty Praha. Stal sa nástupcom odvolaného Andrea Stramaccioniho.

slovakia

left justify in out

Pavel Hapal podpísal zmluvu do leta 2020. Mužstvo prebral v utorok dopoludnia, keď viedol prvý tréning, po ňom ho čakala prvá tlačová konferencia. Pre športové vedenie bol Hapal prvou voľbou, píše server idnes.cz.

 

"Všetko sa zbehlo veľmi rýchlo. Sparta ma oslovila ešte v nedeľu večer a ja som naozaj nemal veľa času na rozmýšľanie," povedal Hapal.

 

Zostávala už len dohoda so slovenským futbalovým zväzom, pre ktorý Hapal od januára 2015 pracoval ako tréner reprezentačnej dvadsaťjednotky. Šéf Ján Kováčik mu vyhovel, aj preto, že si Hapalovu prácu na Slovensku veľmi váži.

 

"Krátko popoludní sme rozhodli, že Pavla Hapala do Sparty uvoľníme. Chceli by sme mu poďakovať za úžasnú prácu a popriať veľa úspechov," citoval web slovenského zväzu Jána Kováčika. "Mal záujem trénovať Spartu, takáto ponuka príde možno raz za život. A  my sme mu chceli umožniť viesť najslávnejší český klub."

 

Zrejme si však Hapal nebude môcť so sebou zobrať svojho verného parťáka Ota Brunegrafa ako asistenta, ktorý by po ňom mal prevziať slovenskú 21-ku. Istým asistentom v Prahe je tak len niekdajší reprezentant Radoslav Kováč. 

 

"Sparta je pojem nielen v Česku, ale aj v Európe. Rád by som poďakoval slovenskému zvätu za ústretovosť. Ďakujem za krásne tri roky, myslím, že boli úspešné,"

 

Hapal býval defenzívnym zálložníkom s výnimočnou technikou a presnou prihrávkou. Patril k oporám národného mužstva, v rokoch 1991 až 1996 zaň nastúpil 31-krát, najprv za Československo, neskôr za Česko. Pre ťažké zranenie kolena prišiel o Euro 1996, kde Česi získali striebro.

 

S vrcholovým futbalom začínal v Olomouci, hrával Bundesligu za Leverkusen a španielsku ligu za Tenerife. Po návrate zo zahraničia šiel do Sparty. Teraz sa tam vracia ako tréner.

"Bol to nepodarený polrok. Mal som zdravotné problémy, ale najmä ma pochovala nepremenená penalta v Lige majstrov proti Barcelone. Bude sa mi vracať po celý život, bolí to stále," spomínal v minulosti.

 

V marci 2000 v osemfinálovej skupine Ligy majstrov mohol Sparte zaistiť víťazstvo nad slávnou Barcelonou. Minútu pred koncom za nerozhodného stavu však kopol penaltu mizerným spôsobom a z protiútoku Barca skórovala, Hapal bol pre fanúšikov ľahkým terčom hnevu. "Dovtedy stáli fanúšikovia pri mne, potom sa to otočilo a dávali mi to aj najavo v uliciach mesta."

 

Je to už 18 rokov, čas staré rany určite zahojil. Pavel Hapal bude podporovať podporu sparťanských fanúšikov pri kriesení klubu z veľkou tradíciou.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies