Potugalského expremiéra Sócratesa prepustili z domáceho väzenia

NETKY.SK • 17 Október 2015, 18:57 • 2 min
Potugalského expremiéra Sócratesa prepustili z domáceho väzenia

LISABON - Bývalého portugalského premiéra Josého Sócratesa dnes prepustili z domáceho väzenia, do ktorého sa dostal začiatkom septembra po viac ako deviatich mesiacoch vo vyšetrovacej väzbe v súvislosti s údajnými finančnými zločinmi.

slovakia

left justify in out

Agentúra AP informuje, že Sócrates (58) sa môže na základe rozhodnutia súdu opäť slobodne pohybovať, bez osobitného povolenia však nesmie opúšťať územie Portugalska. Socialistický politik, ktorý predsedal portugalskej vláde v rokoch 2005-2011, novonadobudnutú slobodu hneď v prvý deň využil, aby navštívil spriateleného exprezidenta a expremiéra Mária Soaresa.

 

Sócratesa zatkli koncom novembra 2014 ako vôbec prvého bývalého predsedu vlády v dejinách Portugalska. Obvinený bol z prania špinavých peňazí, korupcie a daňových únikov. Expremiér tieto obvinenia dodnes odmieta.

 

Portugalských socialistov Sócrates doviedol v roku 2005 k absolútnej väčšine a najlepšiemu volebnému výsledku v histórii. Jeho volebné víťazstvo v roku 2009 už bolo tesné. V marci 2011 odstúpil počas najhoršej hospodárskej krízy v dejinách Portugalska.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona