Potrebujeme skutočnú reformu školstva a odborníka na poste ministra

NETKY.SK • 4 September 2017, 12:15 • 2 min
Potrebujeme skutočnú reformu školstva a odborníka na poste ministra

TISOVEC – Slovensko potrebuje skutočnú reformu školstva a kvalitného odborníka na poste ministra. Uviedol to dnes prezident SR Andrej Kiska na slávnostnom otvorení nového školského roka v Evanjelickom gymnáziu Tisovec v okrese Rimavská Sobota.

slovakia

left justify in out

Tretinu slovenských vysokých škôl by prezident SR Andrej Kiska okamžite zavrel, keby mal takú možnosť, pretože len naberajú študentov a neposkytujú potrebnú úroveň vzdelania. Povedal to dnes počas slávnostného otvorenia školského roka s tým, že pri voľbe vysokej školy (VŠ) by študenti mali byť nároční.

 

„Vyberte si ťažkú školu. Existujú na Slovensku VŠ, kde vás zoberú okamžite. Budete veľmi ľahko študovať, budete mať úžasných pár rokov života, nikto od vás pomaly nič poriadne nebude chcieť. Keď ale takú VŠ skončíte a budete chcieť nastúpiť do práce, zrazu vás nikto nebude chcieť,“ upozornil prezident.

 

Ako konkrétny príklad uviedol výber zamestnancov počas svojej podnikateľskej praxe. „Bol som roky podnikateľom v Poprade, zamestnávali sme viac ako 500 ľudí. Vždy, keď na ktorúkoľvek voľnú pozíciu prišlo 20, 30, 50 žiadostí, prvé, čo som si pozrel, na akú VŠ ten človek chodil. Bez toho, aby som čítal, čo je tam ďalej, z niektorých VŠ tieto žiadosti šli rovno do koša,“ dodal Kiska.

 

Po štúdiu na kvalitnej VŠ podľa neho mladí ľudia uvidia obrovský rozdiel, ktorý sa prejaví nielen v tom, čo budú vedieť, ale i v tom, aké budú mať príjmy a kde ich budú chcieť. Nemajú sa báť ísť študovať aj do zahraničia, ale prosí ich, aby sa potom vrátili. „Slovensko je nádherná krajina, ale potrebujeme tu špičkových mladých ľudí, aby nám z neho pomohli budovať modernú krajinu,“ zakončil prezident.

 

"Požiadal som premiéra aj predsedu parlamentu, ktorý je zároveň predsedom Slovenskej národnej strany, aby navrhované meno nového ministra školstva bolo symbolom skutočnej kvality. Aby za ministra navrhli človeka, ktorý dokáže nielen čím skôr spustiť tak požadované reformy školstva, ale aby daný človek mal aj politickú silu presadiť ich," zdôraznil prezident s tým, že vláda sa pomaly dostáva do druhej polovice svojho vládnutia a Slovensko stále nemá v takej prioritnej oblasti ako školstvo schválené, čo sa bude diať.

 

Pripomenul tiež, že žiaden rezort nemal toľkých ministrov ako školstvo. "Každý minister sa mu snažil vniesť svoju víziu. Stále boli zmeny a každá zmena v takom ťažkom systéme, akým školstvo je, nie je jednoduchá," podotkol Kiska, podľa ktorého práve od úrovne vzdelávania závisí, ako bude naša krajina vyzerať v budúcnosti.

 

"Slovensko je veľmi malý štát. Keď chceme, aby z neho bola moderná krajina, na ktorú budeme všetci hrdí, potrebujeme mať výborné školstvo. Žiaľ, stratilo sa z oblasti priorít nás politikov, stratili sme úctu k vzdelaniu a k učiteľom," upozornil Kiska, podľa ktorého je to obrovská chyba.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies