Potrebné je prehĺbiť strategické partnerstvo EÚ-NATO

NETKY.SK • 13 Apríl 2012, 10:59 • 2 min
Potrebné je prehĺbiť strategické partnerstvo EÚ-NATO

Potrebné je prehĺbiť strategické partnerstvo EÚ-NATO - Politika Európske krajiny sa musia zamerať na ďalšie prehĺbenie strategického partnerstva medzi EÚ a NATO. Prirodzená väzba a spolupráca oboch organizácií totiž stále ostáva neuveriteľne vágna .

slovakia

left justify in out

img

Európske krajiny sa musia zamerať na ďalšie prehĺbenie strategického partnerstva medzi EÚ a NATO. Prirodzená väzba a spolupráca oboch organizácií totiž stále ostáva "neuveriteľne vágna". Slovenský prezident Ivan Gašparovič to uviedol dnes na bezpečnostnej konferencii Globsec v Bratislave.
V súvislosti s finančnou krízou pokračoval, že v EÚ i NATO sa treba sústrediť na ozdravenie verejných financií každého člena. Za nevyhnutné považuje "preskupenie a zdieľanie zdrojov a kapacít na projekty inteligentnej obrany a na cieľavedomé investície do inovácií a nových technológií". Bezpečnostná agenda v európskej politike je podľa Gašparoviča dlhodobo poddimenzovaná, čo znižuje relevantnosť Európy ako partnera pri riešení globálnych otázok.
"Spojené štáty vytvárajú v NATO stále väčší priestor európskym spojencom pre zodpovednosť a je len na nás, ako s touto zodpovednosťou naložíme. Bude to mať vplyv na budúci význam a atraktívnosť Aliancie i na podobu strategického partnerstva EÚ-NATO," konštatoval.
Prezident Slovinska Danilo Türk uviedol, že v EÚ by politici nemali zabúdať na to, že hlavným účelom únie je bezpečnosť a stabilita Európy. Vyslovil sa za posilňovanie euroatlantického spojenectva, ako aj zbližovanie NATO a Ruska. 
V spoločnom bloku na konferencii vystúpil aj prezident Chorvátska Ivo Josipovič, ktorého krajina sa na budúci rok stane novým členom EÚ. Poďakoval sa Slovensku za ratifikáciu prístupovej zmluvy a vyjadril očakávanie, že aj ostávajúci členovia EÚ urobia tak čo najskôr. 
Pripojenie Chorvátska k EÚ za aktuálnych ekonomických problémov podľa neho svedčí o optimizme nielen v jeho krajine, ale aj v samotnej EÚ. "Ukazuje víziu, že širšia EÚ môže byť kľúčový hráč nielen na európskom území, ale aj globálne. Ukazuje tiež atraktivitu európskej idey, atraktivitu pre konkrétne krajiny a atraktivitu pre EÚ samotnú," povedal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies