Potraviny sú v súčasnosti najbezpečnejšie v histórii

NETKY.SK • 25 November 2014, 12:46 • 2 min
Potraviny sú v súčasnosti najbezpečnejšie v histórii

BRATISLAVA - Potraviny sú v súčasnosti najbezpečnejšie v histórii, vyrábajú sa najmodernejšími technologickými postupmi, legislatíva a regulácie pre potravinársky priemysel sú historicky najprísnejšie, napriek tomu sú niektoré potraviny démonizované.

slovakia

left justify in out

Uviedla to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave na margo vo verejnosti zaužívaných mýtov o potravinách riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska (PKS) Jarmila Halgašová. Veľa mýtov podľa nej koluje najmä o mlieku, pekárenských výrobkoch, margaríne, masle, či o mäse.
     

Najzaužívanejším pri mlieku je podľa Halgašovej mýtus, že mlieko zahlieňuje ľudský organizmus. Nie je to podľa nej pravda - mlieko je vo výžive významnou potravinou, zdrojom energie, bielkovín, vápnika, vitamínov a minerálov. "Príjem vápnika je mimoriadne dôležitý najmä u detí a adolescentov, pretože je dôležitý pre stavbu kostí a zubov, ale rovnako aj pre fungovanie nervového a svalového systému," vysvetlil odborník na výživu, lekár Peter Minárik.
     

Pri pekárenských výrobkoch treba rozlišovať, či sa jedná o chlieb prifarbený alebo skutočne celozrnný. "Určite je vhodnejší celozrnný chlieb ako biele pečivo. Najdôležitejšia je však porcia, ktorú si doprajeme," doplnil Minárik.
     

O margarínoch sa zase častokrát hovorí, že sa jedná o umelý tuk, poznamenala Halgašová. Je to však podľa nej mýtus založený na nesprávnych informáciách – margarín sa vyrába technologickým procesom hydrogenácie a emulgácie. "Takto je možné vyrobiť tuk aj s optimálnym zložením rastlinných a živočíšnych tukov, pričom túto zmes je možné obohatiť o ďalšie zdraviu prospešné látky," poznamenala.
     

Maslo je podľa Minárika tvorené nasýtenými mastnými kyselinami, avšak s krátkym reťazcom a preto teplota topenia je veľmi blízka prirodzenej teplote ľudského organizmu. "Je teda ľahko stráviteľné," zdôraznil.
     

"Ak hovoríme o mäse, tak hydinu by sme mali konzumovať vo väčších množstvách ako červené druhy mäsa. Bravčové a hovädzie mäso sa odporúča konzumovať v množstve najviac 500 gramov za týždeň," dodal odborník. Zdraviu veľmi prospešné sú podľa neho určite ryby. Odporúča sa konzumácia mastnejších rýb, pretože sú väčším zdrojom nenasýtených esenciálnych omega 3 a omega 6 mastných kyselín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona