Potraviny na Slovensku máme stále najdrahšie v rámci krajín V4

NETKY.SK • 25 Jún 2021, 11:15 • 2 min
Potraviny na Slovensku máme stále najdrahšie v rámci krajín V4

BRATISLAVA - Slováci majú stále najdrahšie potraviny v rámci krajín Visegradskej skupiny.

slovakia

left justify in out

V Českej republike sú ceny potravín nižšie v priemere o 16 %, v Maďarsku takmer o 20 % nižšie ako v SR. V Poľsku sú potraviny lacnejšie až o viac ako 30 %. Celkovo sú tovary v Českej republike, Maďarsku aj Poľsku v priemere až o 14 % lacnejšie ako u nás. Informovala ekonomická analytička FinGO.sk Lenka Buchláková.

 

img

 

Mohlo by vás zaujímať: Podľa analytikov bude zdražovanie pokračovať. Odrazí sa na cene potravín

Ceny potravín boli v minulom aj začiatkom tohto roka jedným z hlavných ťahúňov inflácie nielen na Slovensku, ale aj vo väčšine krajín únie. Aj napriek nižšej DPH na vybrané druhy potravín dávajú Slováci na jedlo až pätinu z rodinného rozpočtu. Priemerná štvorčlenná rodina s dvoma nezaopatrenými deťmi do 14 rokov minie aktuálne mesačne viac ako 330 eur na potraviny a nealkoholické nápoje.
 

Prečítajte si: Online predaj zaznamenáva celosvetovo nevídaný rast


„V Európskej únii má najnižšie ceny potravín Bulharsko, naopak, najdrahšie sa žije v Dánsku. V Bulharsku sú ceny ani nie polovičné než je priemer EÚ, v Dánsku sú o 41 % vyššie. Slovensko je na úrovni 65 %, to znamená, že ceny máme celkovo o 35 % nižšie než priemer celej únie,“ povedala Lenka Buchláková. V prípade potravín a nealkoholických nápojov bolo v roku 2020 z celej Európy najdrahšie Švajčiarsko. Alkohol a cigarety sú podľa Buchlákovej najdrahšie v Írsku.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona