Potraviny, ktorým sa rozhodne vyhnite, ak idete cvičiť. Niektoré vás prekvapia!

NETKY.SK • 28 September 2018, 06:00 • 2 min
Potraviny, ktorým sa rozhodne vyhnite, ak idete cvičiť. Niektoré vás prekvapia!

Jedlo pred športom ovplyvňuje nielen váš fyzický výkon, ale tiež má vplyv na to, ako sa počas cvičenia cítite. Poskakovať s plným žalúdkom nie je príjemné a niekoľkohodinová hladovka by tiež bola zbytočným trápením. Zistite, kedy je najvhodnejšie zaradiť posledné jedlo pred cvičením a ktorým potravinám by ste sa mali vyvarovať.

slovakia

left justify in out

Možno patríte medzi tých, ktorým cvičenie na lačno nerobí dobre, a tak preferujete cvičiť po raňajkách, popoludní alebo večer. V takom prípade jedzte najneskôr dve až tri hodiny pred cvičením. Ktorým potravinám sa ale radšej vyhnúť?

 

Zdravé aj nezdravé tuky

 

Predtréningové jedlo by malo byť ľahko stráviteľné, a preto by malo byť zložené zo sacharidov a bielkovín. Naopak vyhýbať by ste sa mali tukom, po ktorých by vám mohlo byť ťažko. Vaše obľúbené avokádo, orechy a semienka tak zaraďujte radšej v inú dennú dobu.

 

Strukoviny

 

Chystáte sa cvičiť po obede? Potom si dajte pozor na to, aby vášmu športovému výkonu nepredchádzal tanier plný strukovín. Možno vás plynatosť po konzumácii fazule, šošovice alebo hrášku bežne netrápi, ale pri pohybe čreva rozhýbete a reakcia tela je potom nepredvídateľná.

 

Ak dochádzate na skupinové lekcie alebo cvičíte vo fitness centre, mohlo by sa pre vás stať cvičenie naozaj nepríjemným. Nielenže by ste neustále zaťahovali nafúknuté bruško, ale mohla by vás zaskočiť aj nejedna trápna situácia.

 

Kapustová zelenina

 

Nadúvanie nemusí byť spojené iba so strukovinami. Preto sa vyhýbajte tiež kapustovitej zelenine typu brokolica, kapusta, kel alebo karfiol. Tá je v hrubom čreve trávená baktériami, ktoré produkujú plyny, a spôsobujú tak nafúknuté bruško.

 

Určite sa ale tejto zelenine úplne nevyhýbajte, pretože je považovaná za veľmi zdravú. Navyše vo varenom stave je oveľa ľahšie stráviteľnejšia. Nehodí sa iba pred športovým výkonom a je ideálna aj pre vegetariíánov a veganov. 

 

Pálivé jedlá

 

Máte radi thajské alebo mexické pálivé jedlá? Chilli váš organizmus zahreje a považuje sa aj za účinný prírodný spaľovač. Napriek tomu si ho pred športom radšej odpustite a zaraďte ho do jedálnička radšej v dopoludňajších hodinách. Mohla by vás totiž pri cvičení zaskočiť nevoľnosť alebo bolesť žalúdka.

 

Sladké pečivo

 

Hoci by ste mali pred cvičením preferovať sacharidy, nie všetky sú vhodné. Vyberajte najmä celozrnné výrobky, ryžu a iné prílohy. Zložený sacharid uvoľňuje energiu do tela postupne, a tak vám zaistí dostatok síl po celý tréning.

 

Vyhýbajte sa však bielej múke, a to najmä v kombinácii s cukrom. Prudko by vám zakolísala hladina cukru v krvi, čo by malo za následok únavu a malátnosť. Croissanty, šatôčky, koláče a iné múčniky tak z jedálnička vyraďte nielen kvôli zdraviu a chudnutiu, ale aj pre ich glykemické vlastnosti.

 

Alkoholické drinky

 

Piť alkohol pred cvičením znie ako šialenosť, ktorej by ste sa cielene nedopustili. Napriek tomu sa môže stať, že si doprajete jeden pohárik bieleho vína pri obede s priateľmi a následne sa rozhodnete ísť cvičiť. Pravdepodobne sa budete len viac potiť, ale pri väčšom množstve alkoholu vás môžu potrápiť aj žalúdočnej nevoľnosti a búchanie srdca. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies