Testovaných na slovensku
11742
Infikovaných na slovensku
450
Infikovaných svetovo
1030424
Úmrtí svetovo
54241
Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
BratislavaBratislava
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
14.01.2019 21:05 Relax
Potraviny, ktoré zhoršujú virózu: Tieto radšej počas choroby vynechajte
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
14.01.2019 21:05 Relax

Potraviny, ktoré zhoršujú virózu: Tieto radšej počas choroby vynechajte



Možno ste to netušili, ale sú určité potraviny, ktoré by ste počas nachladnutia radšej nemali konzumovať. Namiesto toho, aby vám pomohli sa z choroby dostať, tak vám môžu skôr priťažiť. Ktoré to sú?


Viróza dokáže pekne potrápiť nielen horúčkou, kašľom alebo upchatým nosom. Počas choroby je totiž aj naše telo citlivejšie na určité potraviny. Niektoré môžu zhoršovať prejavy choroby. Ktoré si radšej nechajte na inokedy?

 

"Ovocie síce obsahuje veľa potrebného vitamínu C, ale tiež je nabité cukrom, ktorý zhoršuje zápal a doslova brzdí biele krvinky v boji s infekciou," hovorí Alissa Rumsey, hovorkyňa americkej Akadémie výživy a dietetiky. Skúste skôr zeleninu, napríklad uhorku, hlávkový šalát, tekvicu, kyslú kapustu, cibuľu alebo cesnak. Z ovocia napríklad banány alebo grapefruit.

 

 

Uvedené tvrdenie sa vzťahuje aj na všetky sladkosti, sušienky, cereálie, sladké kaše, na ktoré by ste mohli mať chuť, keď ste chorí. Rovnaké pravidlo platí pre oplátky, krekry, toasty: možno urobia váš deň v posteli znesiteľnejší, nič pozitívne vám však neprinesú. Sú totiž plné rafinovaných cukrov, tie sa rýchlo premenia na glukózu a zdvihnú glykémiu. Tá zase rýchlo klesne, čo vedie k chuti na ďalší toast či kreker. Ak ich máte radi, dbajte aspoň na to, aby boli z celozrnnej múky.

 

 

Namiesto sýtených nápojov a džúsov pite čistú vlažnú vodu. Ak máte možnosť, doplňte tekutiny prírodnou kokosovou vodou.

 

 

Zázvor má síce úžasné účinky ako zahrievacia potravina, nesmie sa to s ním ale preháňať. Môže totiž spôsobiť bolesť žalúdka.

 

 

Alkohol v liečbe samotnej chrípky ale nemá čo robiť. Jeden pohárik síce pôsobí v krku ako dezinfekcia, ale žiadny ďalší pozitívny účinok už nemá. Odvodňuje a unavuje telo a rovnako ako sladkosti zhoršuje zápal a podlamuje silu bielych krviniek, a tak zdržuje uzdravenie. Ak cítite, že na vás "lezie choroba", vynechajte návštevu baru, aj keď by ste práve niečo oslavovali.

 



reklama


reklama


Zdroj: netky BL

Foto:  Unsplash



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok