Potraviny, ktoré zatočia s bolestivou menštruáciou

NETKY.SK • 4 September 2015, 11:00 • 2 min
Potraviny, ktoré zatočia s bolestivou menštruáciou

BRATISLAVA - Výkyvy nálady, únava, nadúvanie, kŕče v podbrušku či bolesti chrbta sprevádzajú v prvých dňoch menštruačného cyklu radu žien. Zvyčajne nás ich zbavia hormonálne prípravky, ale zmierniť sa dajú tiež správnou životosprávou. Tu máte päticu potravín, ktoré sa odporúčajú jesť pár dní pred menštruáciou a ktoré vám so spomínanými problémami pomôžu.

slovakia

left justify in out

Fazuľa

Zvýšený prísun vlákniny obsiahnutý v strukovinách zlepšuje zažívanie a zmäkčuje stolicu, ktorá na seba ľahšie viaže vodu. Organizmus tak nezadržiava tekutinu a predchádza sa zápche. Strukoviny obsahujú veľa vitamínu B, ktorý zmierňuje predmenštruačné kŕče a únavu. Aby ste zabránili plynatosti, ktorá býva spájaná s fazuľou, mali by ste strukoviny konzumovať po malých dávkach a častejšie.
 

Listová zelenina

Zelené listy hlávkového šalátu, špenátu a podobných plodín sú nabité vápnikom, horčíkom, draslíkom, teda stopovými prvkami, ktoré uvoľňujú napätie v tele a bránia kŕčom. Maju relaxačné a upokojujúce účinky na svaly aj na psychiku. Listová zelenina navyše obsahuje aj vitamín K, ktorý podporuje zrážanlivosť krvi a zabraňuje nadmernému krvácaniu.

 

Ananás

Štúdie amerického lekára Phyllise Johnsona odhalila, že krvácanie mladých žien, ktorým v strave chýba mangán, bývá dvakrát silnejšie ako u dievčat, které konzumujú mangánu dostatok. Mangán se nachádza v najrôznejších druhoch ovocia, nejviac ho však nájdete v ananáse.

 

Čajové listy

Čajové listy sú ďalším zdrojom mangánu, pre zmiernenie menstruačných problémov a pocitov nevoľnosti sa doporučujú bylinkové čaje, ako napríklad harmančekový. Harmanček má ukľudňujúce účinky na telo a tlmí aj psychickú podráždenosť.

 

Jogurt

Jogurt obsahujúcí živé kultúry všobecne podporuje zdravé trávenie a reguluje bakteriálne prostredie v pošve. Ukľudňuje črevá a uľahčuje vyprázdňovanie, zabraňuje pocitu nafúknutia a naviac pomáhá v boji proti kvasinkovým infekciám a svrbeniu v intímnej oblasti. Okrem toho je jogurt známým zdrojom vápniku, jeho zvýšená dávka podľa odborníkov zmierňuje predmenstruačný syndróm.

 

V období menštruácie sa naopak nedoporučuje konzumovať výrobky z bielej múky a sladkosti, ktoré zbytočne zaťažujú tráviacu sústavu. Vylúučiť by ste mali aj alkohol a kofeín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies