Potravinová sebestačnosť SR vlani v porovnaní s rokom 2012 stúpla na 51 %

NETKY.SK • 16 Február 2016, 15:29 • 2 min
Potravinová sebestačnosť SR vlani v porovnaní s rokom 2012 stúpla na 51 %

BRATISLAVA - Celková sebestačnosť Slovenska podľa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR ku koncu vlaňajška v porovnaní s rokom 2012 stúpla z úrovne 45 % na 51 %.

slovakia

left justify in out

Konštatoval to agrorezort vo vyhodnotení Akčného plánu rozvoja pôdohospodárstva SR na roky 2014 až 2020, ktoré 3. februára 2016 schválil vládny kabinet.

"Zvýšenie sebestačnosti Slovenska v potravinách je dôsledkom zvýšenia hodnoty produkcie v poľnohospodárstve a potravinárstve. Zvýšenie hodnoty produkcie bolo ovplyvnené optimalizáciou nákladovej stránky produkcie (stabilizáciou medzispotreby) a rastom pridanej hodnoty. Rast pridanej hodnoty spôsobil rast zamestnanosti v poľnohospodárstve, ktorá prvýkrát od roku 1989 stúpala dva roky po sebe," zdôvodnil pre TASR hovorca MPRV Peter Hajnala.

 

Koncepcia rozvoja potravinárskeho priemyslu na roky 2014 až 2020, schválená vládou SR 5. novembra 2014, hodnotila aj sebestačnosť Slovenska a konštatovala, že vo výrobe potravín nie je dostatočná a je veľmi úzko spätá aj s výkonnosťou slovenského poľnohospodárstva ako primárneho zdroja surovín na výrobu potravín.

 

"Ak sebestačnosť vnímame ako schopnosť krajiny zabezpečiť dostatok potravín z vlastnej produkcie, tak tá súčasná sa pohybuje od 50 do 60 % pri mäse, hydine, konzervárenských výrobkoch, ovocí, zelenine a víne. Sebestačnosť blížiacu sa k 80 % máme v cukre, pekárskych a pečivárenských výrobkoch a pive," uviedlo MPRV v akčnom pláne.

 

Podľa agrorezortu "je potešiteľné, že Slovensko má plnú sebestačnosť pri mlieku a múke zo základných surovín, ale aj pri nealkoholických nápojoch a liehovinách, na druhej strane nemá skoro žiadnu sebestačnosť vo výrobe tukov a olejov".

 

"Ak však vstúpi do analýzy trhových podmienok aj zahraničný obchod, tak sa tieto bilancie výrazne posúvajú v neprospech slovenských potravín a faktom je, že asi polovica potravín pre slovenskú spotrebu sa dováža. Je našou ambíciou posunúť celkovú sebestačnosť na úroveň 80 % v horizonte roku 2020 a zvýšiť aj spotrebu domácich potravín z domácej výroby na túto úroveň," zdôraznilo ministerstvo pôdohospodárstva.

 

Rozvoj potravinárskeho priemyslu je podľa MPRV úzko spätý s rozvojom poľnohospodárskej prvovýroby, ktorá očakáva v programovom období na roky 2014 až 2020 impulzy smerujúce k oživeniu poľnohospodárstva, predovšetkým s dôrazom na živočíšnu výrobu a špecializovanú rastlinnú výrobu.

 

Súčasný potravinársky priemysel je podľa agrorezortu kapacitne dostatočne vybavený na spracovanie zvýšenej poľnohospodárskej produkcie, avšak nevyhnutne potrebuje investície do modernizácie, inovácií a ekologizácie výroby.

 

"Napriek pretrvávajúcim problémom s odbytom domácej produkcie na domácom trhu sa otvárajú nové možnosti spolupráce s obchodnými reťazcami, ktoré si aj vďaka aktívnej politike štátu uvedomujú nevyhnutnosť zvýšenia podielu domácich tradičných a čerstvých potravín, ktorých sa slovenskí spotrebitelia čoraz viac domáhajú. K postupnému obratu postojov slovenského spotrebiteľa prispeli nepochybne aj potravinové škandály v Európe, ktoré ukázali slabé miesta v európskej politike bezpečnosti a kvality potravín a ktoré zvýšili popularitu slovenských potravín aj vďaka tomu, že ochrana spotrebiteľa a garancia bezpečnosti potravín patrila na Slovensku vždy k prioritám štátu," dodalo agroministerstvo.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona