Potravinová pomoc sa po krádežiach predáva na trhoch

NETKY.SK • 16 August 2011, 11:16 • 2 min
Potravinová pomoc sa po krádežiach predáva na trhoch

Potravinová pomoc sa po krádežiach predáva na trhoch

slovakia

left justify in out

img

Tisícky vriec s potravinovou pomocou pre obete hladomoru v Somálsku ukradli a predávajú sa na miestnych trhoviskách. Zistila to agentúra AP.
      Svetový program výživy (WFP) OSN po prvý raz priznal, že krádeže potravín dva mesiace vyšetruje. Podľa WFP "rozsah a intenzita" krízy nedovoľuje prerušenie pomoci.
      Podľa OSN potravinovú pomoc potrebuje viac ako 3,2 milióna Somálčanov, čo je takmer polovica populácie. Viac ako 450.000 Somálčanov žije v zónach hladomoru, ktoré ovládajú militanti napojení na al-Káidu, čo komplikuje dodávky pomoci. Podľa USA zomrelo 29.000 detí mladších ako päť rokov.
      Medzinárodní predstavitelia rátali s tým, že časť pomoci prúdiacej do Somálska sa stratí. Ale rozsah krádeží vyvoláva otázky o schopnosti humanitárnych organizácií dostať sa k hladujúcim. Tiež vyvoláva obavy, či sú humanitárne organizácie a somálska vláda ochotné bojovať s korupciou a či ukradnuté dodávky v konečnom dôsledku nepomáhajú živiť 20-ročnú občiansku vojnu v krajine.
      "Keď pomáhate hladujúcim, tiež živíte mocenské skupiny, ktoré si z katastrofy urobili biznis," povedal Joakim Gundel zo spoločnosti Katuni Consult. "Dnes sa zachraňujú životy ľudí, aby mohli zomrieť zajtra," dodal.
      Nemenovaný predstaviteľ v Mogadiše, ktorý má informácie o obchodovaní s potravinami, odhaduje, že v rukách zlodejov môže končiť až polovica dodávok potravinovej pomoci.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona