Potravinárska komora spúšťa kurz o zdravom životnom štýle pre školákov

NETKY.SK • 27 Január 2012, 13:12 • 2 min
Potravinárska komora spúšťa kurz o zdravom životnom štýle pre školákov

Potravinárska komora spúšťa kurz o zdravom životnom štýle pre školákov

slovakia

left justify in out

img

Potravinárska komora Slovenska (PKS) spúšťa internetový kurz Hravo ži zdravo, ktorého cieľom je podporiť zdravý životný štýl školákov. Prihlásiť sa môžu všetci žiaci na stránke www.hravozizdravo.sk od 6. februára, pričom kurz potrvá do konca apríla. Projekt však prebieha súťažne len pre piatakov, ktorí môžu získať športové oblečenie, ruksaky a bezplatný vstup do expozícií Slovenského národného múzea.

„Obezita sa stáva jednou z najdôležitejších a najproblematickejších tém tohto desaťročia,“ uviedla dnes na tlačovej konferencii riaditeľka PKS Jarmila Halgašová. Doplnila, že nadváha a obezita sa týka 13,6 percenta detí vo veku šesť až 12 rokov a 11,3 percenta detí vo veku 13 až 17 rokov. V mladšej vekovej skupine je obéznych osem percent detí a v staršej vekovej skupine 6,9 percenta detí. Odborníci pritom upozorňujú, že až 80 percent obéznej detskej populácie zostáva obéznymi aj v dospelosti.

Internetový kurz je štruktúrovaný do štyroch týždňov a skladá sa z dvoch častí. V prvej, vzdelávacej, sa žiaci učia, čo je zdravý životný štýl. Na záver sa táto časť vyhodnotí a oboduje. „Oveľa zaujímavejšia je záznamová časť, čo je tzv. denníček, kde žiaci zaznamenávajú príjem energie a na druhej strane výdaj prostredníctvom pohybových aktivít. Celý kurz je o tom, vysvetliť tým žiakom, že existuje nejaká rovnováha medzi príjmom a výdajom energie,“ spresnil člen Výboru pre zdravý životný štýl pri PKS Martin Klofanda. Výhodou internetového kurzu je podľa neho to, že žiaci získajú hneď svoju spätnú väzbu, pričom im každá lekcia zaberie len približne 15 minút. "Výnimočnosť kurzu je daná jeho interaktívnou podobou," dodal.

PKS projekt štartuje vďaka spolupráci s Potravinárskou komorou Českej republiky, ktorá kurz Hravě žij zdravě realizuje už od roku 2007. „Po piatich rokoch sa do kurzu Hravě žij zdravě v Česku zaregistrovalo viac ako 35.000 žiakov piatych tried,“ informoval Klofanda.

Ľubica Majtánová z Úradu verejného zdravotníctva dnes upozornila, že podľa monitoringu stravovacích zvyklostí a výživových preferencií vybranej populácie detí SR až 37,5 percenta detí raňajkuje nepravidelne alebo neraňajkuje vôbec. „Zloženie desiat a olovrantov tiež nie je uspokojujúce, menej ako dve tretiny pije mlieko denne, iba dve tretiny detí jedia denne ovocie a 31 percent zeleninu,“ doplnila Majtánová. Negatívnym zistením je podľa nej aj fakt, že denne alebo takmer denne konzumuje sladkosti až 77 percent detí.

Odborným garantom projektu na Slovensku je Peter Minárik. Projekt podporuje ministerstvo školstva, ktoré preň vydalo odporúčaciu doložku didaktického prostriedku až do roku 2015, ako aj hlavný hygienik SR Gabriel Šimko.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies