Potravinárska komora kritizuje mýty o potravinách, majú byť zbytočne démonizované

NETKY.SK • 16 Júl 2015, 12:16 • 2 min
Potravinárska komora kritizuje mýty o potravinách, majú byť zbytočne démonizované

BRATISLAVA – Niektoré potraviny sú v súčasnosti zbytočne démonizované, hoci sú najbezpečnejšie v histórii. Uviedla to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave na margo vo verejnosti zaužívaných mýtov o potravinách riaditeľka Potravinárskej komory Slovenska (PKS) Jarmila Halgašová.

slovakia

left justify in out

Mýty podľa nej kolujú napríklad aj o tzv. fortifikovaných alebo funkčných potravinách. "Funkčné potraviny sú bežnými potravinami, ktoré sa vyrábajú tak, aby okrem bežných zložiek obsahovali aj zložky s významným zdravotným účinkom na ľudský organizmus. Ich vznik sa spája s Japonskom ešte v roku 1991. Tieto potraviny boli vyvinuté s cieľom, aby sa dosiahla optimálna výživa a aby mali priaznivý vplyv na duševný a telesný stav ľudí," priblížila.

 

PKS podľa Halgašovej zastáva názor, že vo všeobecnosti nie je správne hodnotiť vplyv jednotlivých zložiek potravy na zdravie samostatne. "Nie je správne, ak sa pokúšame definovať ideálnu stravu podľa množstva bielkovín, sacharidov a tukov. Nekonečné diéty a knihy o chudnutí sa usilujú ponúknuť dokonalé recepty s presným množstvom sacharidov, tukov a bielkovín. V skutočnosti je však pre naše zdravie najdôležitejšia kvalita a množstvo potravín, ktoré konzumujeme a zároveň aj ako často a v akých pomeroch konkrétne potraviny konzumujeme," doplnila.

 

Potravinárska komora Slovenska je záujmovým združením právnických osôb, založeným potravinárskymi firmami pôsobiacimi na Slovensku s cieľom spolupracovať pri obhajovaní spoločných záujmov potravinárskeho priemyslu na úrovni štátnych a mimovládnych inštitúcií. PKS pôsobí v SR od septembra 2002. Táto dobrovoľná organizácia združuje 47 členov, z ktorých siedmi sú kolektívni členovia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies