Aktualizované: Slováci produkujú stále viac odpadu, recykluje sa len 20 %

NETKY.SK • 16 Máj 2017, 18:50 • 2 min
Aktualizované: Slováci produkujú stále viac odpadu, recykluje sa len 20 %

BRATISLAVA - Produkcia komunálneho odpadu na Slovensku takmer kontinuálne rastie. Uviedol to pre TASR Slavomír Held z odboru komunikácie Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR v reakcii na dnešné vyjadrenia predstaviteľov slovenských potravinárskych zväzov k novele zákona o odpadoch.

slovakia

left justify in out

"Ročne vyprodukujeme až dva milióny ton komunálneho odpadu. Viac ako dve tretiny tohto množstva skončí na skládkach. Recyklujeme len 20 % odpadu," priblížil Held.

 

"Mrzí nás, že celá diskusia sa v prípade aplikačnej novely zvrtla iba na obaly z potravín, hoci sa ich netýka. Navyše, je nutné spomenúť, že sa ešte ani nezačalo oficiálne pripomienkové konanie," podčiarkol Held.

 

Envirorezort podľa neho neukladá potravinárom znášať finančné zaťaženie z obalov privátnych značiek, keďže aplikačná novela odpadového zákona umožňuje dohodu medzi obchodníkom a dodávateľom. "Ministerstvo nevstupuje ani do obchodných vzťahov jednotlivých subjektov na trhu a nemá ani záujem vstupovať do týchto vzťahov ako arbiter," upozornil.

 

"Pri práci na novele sme pochopiteľne nevyhoveli všetkým požiadavkám, nakoľko aj od pripomienky potravinárov boli neraz protichodné. Avšak v miestach, kde to bolo možné, sme im samozrejme vyhoveli. Príkladom sú Organizácie zodpovednosti výrobcov (OZV), v ktorých posilňujeme dozor nad hospodárením a prevádzkou zo strany výrobcov aj štátu. Čo bolo častou kritikou zo strany podnikateľov vrátane potravinárov. Podotýkame však, že OZV môžu zakladať, vlastniť a prevádzkovať výlučne výrobcovia, a preto nerozumieme ich snahe sa od nich dištancovať," dodal Held.

 

Podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Dušan Janíček, za účasti predstaviteľov slovenských potravinárskych zväzov, v súvislosti s pripravovanou tzv. aplikačnou novelou zákona o odpadoch, ktorá by mala byť účinná od roku 2018, dnes na tlačovej konferencii uviedol, že výrobcom potravín v SR stúpli medziročne náklady na odpady z obalov zo 7 miliónov eur na 40 miliónov eur.

 

Súčasný systém je podľa neho nespravodlivý, pretože predstavuje päť- až desaťnásobné zvýšenie nákladov výrobcov na odpady z obalov. "Napriek masívnemu transferu finančných prostriedkov sa však miera recyklácie odpadov na Slovensku v zodpovedajúcej miere nezvýšila," povedal Janíček. Celý systém podľa neho platia iba výrobcovia, pričom zberové spoločnosti, OZV, obce a občania sa iba "vezú".

 

Podľa prezidenta Slovenského mliekarenského zväzu Stanislava Voskára zákon o odpadoch považujú slovenskí potravinári za protiústavný, pretože má diskriminačný charakter vo vzťahu k výrobcom, pretože nechráni podnikateľské prostredie pred poškodzovaním, zvýhodňovaním alebo znevýhodňovaním. Nevytvára tiež podmienky pre slobodné rozhodnutie sa, či si výrobca bude plniť svoju rozšírenú zodpovednosť individuálne, alebo prostredníctvom OZV.

Voskár zdôraznil, že 25. mája sa plánuje spustenie medzirezortného pripomienkového konania k aplikačnej (veľkej) novele zákona o odpadoch. SPPK podľa neho poslala na MŽP SR vyše 70 pripomienok, ktoré neboli zapracované do pripravovanej novely zákona a ku ktorým MŽP odmietlo diskutovať.

 

 

"SPPK žiada ministra životného prostredia SR, aby stiahol pripravenú novelu zákona o odpadoch na dopracovanie o požiadavky, ktoré vyplynuli počas obdobia platnosti nového zákona o odpadoch do praxe zo strany potravinárskeho priemyslu na Slovensku," podčiarkol Janíček.

 

SPPK podľa Janíčka žiada šéfa MŽP SR o dôkladné vyhodnotenie vplyvu zákona a jeho novely na podnikateľské prostredie v oblasti potravinárstva na Slovensku. "Potravinári nesúhlasia s prekladacou správou k novele zákona o odpadoch, že zmeny prinesú pozitívny vplyv na podnikateľské prostredie," povedal. SPPK podľa neho žiada ministra životného prostredia o otvorenie skutočne odbornej diskusie k novele zákona o odpadoch. "Komunikácia s verejnosťou bola zo strany MŽP SR vedená iba alibisticky," dodal podpredseda SPPK.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies