Potravinári potrebujú od rezortu pôdohospodárstva väčšiu podporu

NETKY.SK • 14 Apríl 2016, 10:58 • 2 min
Potravinári potrebujú od rezortu pôdohospodárstva väčšiu podporu

BRATISLAVA - Potravinárska komora Slovenska (PKS) očakáva od vedenia agrorezortu väčšiu otvorenosť a konštruktívny dialóg s cieľom podpory domácich spracovateľov. Uviedla to pre TASR komora v reakcii na stredajšie (13.4.) schválenie Programového vyhlásenia vlády (PVV) SR.

slovakia

left justify in out

Navrhované opatrenia v návrhu PVV v kapitole Pôdohospodárska politika smerujú podľa PKS v prevažnej miere do prvovýroby. Komora by aj preto privítala svoje zapojenie do procesu tvorby pôdohospodárskej politiky, aby sa nožnice medzi prvovýrobou a spracovateľmi ešte viac neroztvárali.

 

PKS oceňuje, že nové vedenie rezortu sa v návrhu PVV zaväzuje k zavedeniu transparentných pravidiel čerpania fondov EÚ a k znižovaniu administratívnej záťaže podnikateľov v potravinárstve a poľnohospodárstve. Komora tiež významne oceňuje zámer vlády podporovať nákupy domácej produkcie organizáciami štátnej a verejnej správy.

 

Komora vníma pozitívne podporu spracovania a finalizácie produktov z domácej výroby. V tejto oblasti PKS očakáva, že podpora sa bude realizovať najmä finančnými nástrojmi, či už formou štátnej pomoci alebo z fondov EÚ. "PKS očakáva, že finančné prostriedky budú prideľované primerane aj potravinárskym podnikom a najmä na modernizáciu jestvujúcich kapacít," povedal prezident PKS Daniel Poturnay.

 

Prípadnému zriadeniu marketingového fondu by mala predchádzať diskusia so zainteresovanými subjektmi ešte v štádiu prípravy zámeru a nástrojov na dosiahnutie stanovených cieľov. Hodnotenie tohto zámeru v štádiu Programového vyhlásenia vlády SR by bolo predčasné a postoj PKS k nemu je preto opatrný.

 

PKS konštatuje, že programové vyhlásenie vlády sa vo výpočte navrhovaných opatrení v prevažnej miere sústreďuje na oblasť prvovýroby s menším dôrazom na návrhy konkrétnych opatrení pre potravinársky priemysel.

 

"V návrhu vyhlásenia dokonca rezonuje zámer uprednostňovať potravinárske podniky s majetkovou účasťou prvovýroby na úkor potravinárskych podnikov so štandardnou vlastníckou štruktúrou a tiež podpora priameho predaja farmárskych výrobkov konečnému spotrebiteľovi všetkými dostupnými prostriedkami," vysvetlil prezident PKS.

 

Koncentrácia vládnej politiky prednostne na problematiku prvovýroby spôsobuje, že v ekonomických výsledkoch sa medzi prvovýrobou a potravinárskym priemyslom roztvárajú nožnice. Vývoj smeruje do zvyšovania podielu vyvážaných produktov prvovýroby na úkor spracovaných potravín s vyššou pridanou hodnotou, v dôsledku čoho pasívne saldo medzinárodného obchodu v potravinárskych produktoch dosiahlo podľa Zelenej správy rekordnú zápornú hodnotu 1,1 miliardy eur.

 

"Bez dobre fungujúceho spracovateľského priemyslu nie je možné dosiahnuť stabilitu v hospodárení slovenských prvovýrobcov, preto by potravinársky priemysel mal byť vnímaný ako samostatné strategické odvetvie, a nie ako súčasť tzv. agropotravinárskeho komplexu," povedal prezident PKS.

 

PKS upozorňuje, že v návrhu PVV absentuje pozícia k rozšíreniu okruhu potravín so zníženou sadzbou DPH.

Rovnako by PKS privítala pozíciu vlády k dopadom sankčnej vojny medzi Európskou úniou a Ruskou federáciou na trh s potravinárskymi a poľnohospodárskymi produktmi, keďže k hlavným prioritám rezortu má patriť sektor mlieka a mäsa.

 

Riešenie dodávateľsko-odberateľských vzťahov v obchodných reťazcoch je jednou z priorít slovenského predsedníctva v EÚ. Avizovaný zámer zvážiť zavedenie opatrení proti nekalým praktikám a osobitného odvodu pre veľké obchodné systémy však PKS považuje za predčasné hodnotiť z dôvodu chýbajúcich bližších detailov.

 

"Som presvedčený, že v rámci nadchádzajúceho štvorročného obdobia nájdeme s pani Gabrielou Matečnou, ministerkou pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, konsenzuálne stanoviská, na ktorých budeme budovať našu spoluprácu zameranú na potravinársky priemysel," dodal Poturnay.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona