Potravinári opätovne žiadajú nižšiu DPH na potraviny

NETKY.SK • 16 Apríl 2015, 14:14 • 2 min
Potravinári opätovne žiadajú nižšiu DPH na potraviny

BRATISLAVA 16. apríla (SITA) - Potravinári opätovne pripomínajú slovenskej vláde, že daň z pridanej hodnoty (DPH) na potraviny u nás patrí k najvyšším v rámci krajín Európskej únie a preto by sa mala adekvátne znížiť.

slovakia

left justify in out

Podľa prezidenta Potravinárskej komory Slovenska (PKS) Daniela Poturnaya vývoj štátneho rozpočtu umožňuje kabinetu prijímať opatrenia na zlepšenie sociálneho postavenia obyvateľov a sú toho názoru, že zníženie DPH na vybrané potraviny by sociálne slabším pomohlo. "Privítali by sme aj dobrovoľný záväzok zástupcov kľúčových obchodných reťazcov, že prípadné zníženie DPH premietnu do cien potravín na pulte, obdobne, ako tomu bolo pri záväzku v súvislosti s prijatím eura,“ uviedol Poturnay.

 

Tvrdí, že celkové daňové zaťaženie potravinárov sa radí k najvyšším v únií. Požiadavku na zníženie DPH považuje za legitímnu, nakoľko priemerná mzda na Slovensku patrí k najnižším v EÚ. Pripomína, že aj z ekonomicky bohatého bratislavského regiónu chodia ľudia nakupovať do Rakúska, ktoré má vďaka 10 percentnej DPH lacnejšie potraviny. 

 

Požiadavkou na nižšiu daň sa zaoberalo posledné valné zhromaždenie PKS, ktoré sa okrem iného venovalo aj liberalizácii obchodu medzi USA a EÚ. Potravinári podotýkajú, že veľkosť amerických fariem, z hľadiska rozlohy aj počtu chovaných zvierat, je neporovnateľná s európskymi farmami a od toho sa odvíja rozdiel cien surovín i produktov. "V prípade prijatia dohody o voľnom obchode medzi USA a EÚ európske potravinárske podniky a ich výrobky logicky nemôžu byť konkurencieschopné voči americkým potravinám, ktoré sú vyrábané veľkými podnikmi, bez sociálneho a environmentálneho balastu a za podstatne nižších štandardov, ako sú európske,“ podotýka prezident PKS.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies