Potratová legislatíva sa nezmení, nezaradení poslanci s novelami neuspeli

NETKY.SK • 6 Máj 2022, 13:19 • 2 min
Potratová legislatíva sa nezmení, nezaradení poslanci s novelami neuspeli

BRATISLAVA – Potratová legislatíva sa ani tentoraz meniť nebude. Nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR neuspeli s predloženými novelami. Plénum v piatkovom hlasovaní odmietlo novely zákona o umelom prerušení tehotenstva.

slovakia

left justify in out

Martin Čepček (nezaradený) navrhoval obmedziť vykonávanie potratov iba na špecifické prípady. Chcel tiež zmeniť pojem umelé prerušenie tehotenstva na umelé ukončenie tehotenstva potratom. Do zákona chcel doplniť ustanovenie opisujúce právo na informácie a zákaz nátlaku na matku. Navrhol tiež, aby sa potrat mohol vykonať len v štyroch vymedzených prípadoch, pri ktorých by dôvody museli potvrdiť nezávislé lekárske správy minimálne dvoch lekárov.

 

img

 

Obmedzenia chcel zaviesť Čepček aj pre cudzinky bez trvalého pobytu v SR. Obdobný návrh predložili aj poslanci pôsobiaci v ĽSNS. Navrhovali, aby cudzinkám bolo možné vykonať interrupciu len v prípade, ak bude ohrozený ich život alebo zdravie, zdravý vývoj plodu alebo ak ide o geneticky chybný vývoj plodu. Čepček v súvislosti s interrupciami predložil aj novelu zákona o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti.

 

img

 

Chcel ňou zakotviť obrazový záznam zo sonografického vyšetrenia medzi informácie poskytované pri umelom prerušení tehotenstva o aktuálnom stave embrya alebo plodu. Plénum odmietlo aj novelu zákona o umelom prerušení tehotenstva z dielne poslancov pôsobiacich v ĽSNS. Navrhovali, aby cudzinkám bolo možné vykonať interrupciu len v prípade, ak bude ohrozený ich život alebo zdravie, zdravý vývoj plodu alebo ak ide o geneticky chybný vývoj plodu.

 

Možno vás zaujme: Červený kríž sa stal symbolom ľudskej solidarity, pomoci a dobra, uviedla prezidentka



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies