Potopený trajekt Sewol bol ilegálne upravený na väčší náklad

NETKY.SK • 8 Júl 2014, 19:28 • 2 min
Potopený trajekt Sewol bol ilegálne upravený na väčší náklad

SOUL - Príčinami aprílového potopenia trajektu pri južnom pobreží Kórejského polostrova bolo nedodržiavanie predpisov i zle organizované záchranné práce.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z predbežnej správy juhokórejskej vlády, ktorá ju zverejnila v utorok. Zistenia vyšetrovateľov hovoria o nedostatočných kontrolách lodí zo strany úradov, udelení povolenia na plavbu napriek ilegálnym úpravám v záujme možnosti prevážať väčší náklad či zle koordinované záchranné práce pobrežnej stráže. Úrady navyše na základe zlej komunikácie s trajektom dali záchranárom zlé pokyny, píše portál britskej vysielacej stanice BBC.

 

Trajekt Sewol sa počas plavby z mesta Inčchon na ostrov Čedžu približne 20 kilometrov od južného pobrežia krajiny naklonil a následne sa potopil. Medzi takmer 300 obeťami boli najmä študenti, ktorí tvorili prevažnú časť osôb na palube a cestovali trajektom na výlet. Tragédia vrhla svetlo aj na nedostatočné bezpečnostné štandardy a taktiež porušovanie pravidiel námornej dopravy v krajine. Vlna kritiky sa zniesla aj na posádku, ktorej členovia skončili v putách. Potápajúcu sa loď totiž opustili medzi prvými a čelia tak obvineniam z nedbanlivosti a neposkytnutia pomoci takmer 500 ľuďom na palube. Pred súd postavili aj predstaviteľov spoločnosti, ktorá trajekt vlastní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies