Potopenie člna s migrantmi pri brehoch Líbye si mohlo vyžiadať stovky obetí

NETKY.SK • 31 Máj 2016, 08:14 • 2 min
Potopenie člna s migrantmi pri brehoch Líbye si mohlo vyžiadať stovky obetí

RÍM - Talianska pobrežná stráž eviduje približne 300 nezvestných v súvislosti s potopením člna plného migrantov, ku ktorému došlo minulý štvrtok pri pobreží Líbye. Podľa dnešného vyjadrenia nemenovaného predstaviteľa pre agentúru DPA tento odhad vyplýva z výpovedí pasažierov, ktorých sa podarilo zachrániť a dopraviť do viacerých talianskych prístavov.

slovakia

left justify in out

Predstaviteľ pobrežnej stráže informoval, že uvedená tragédia postihla súpravu dvoch člnov, z ktorých každý prepravoval približne 450 osôb. Vlečený čln sa potopil po prerezaní spojovacieho lana, pričom bolo zachránených len 150 pasažierov.

 

Záchranári vytiahli z mora telá niektorých z obetí, pobrežná stráž však zatiaľ nedokázala uviesť presný počet. Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) oznámil, že spolu s ďalšími potopeniami člnov s migrantmi medzi Líbyou a Talianskom za minulý týždeň eviduje najmenej 700 obetí na životoch, zatiaľ čo Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) hlási 1100 nezvestných.

 

Talianska pobrežná stráž uskutočnila v priebehu minulého týždňa viacero záchranných operácií pri pobreží Líbye, pričom zachránila tisíce nelegálnych migrantov.

 

Morská cesta medzi Líbyou a Talianskom je momentálne hlavnou trasou pre migrantov, ktorí sa snažia dostať do Európy na vratkých rybárskych lodiach alebo gumených člnoch. Očakáva sa, že ich počet v nasledujúcich mesiacoch porastie v súvislosti so zlepšujúcim sa počasím.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona