Potápači vytiahli z vysokohorských plies 73 kíl odpadkov

NETKY.SK • 23 Október 2015, 16:16 • 2 min
Potápači vytiahli z vysokohorských plies 73 kíl odpadkov

POPRAD/VYSOKÉ TATRY - Tri vysokohorské plesá dnes dobrovoľní potápači odbremenili od 73 kilogramu odpadkov.

slovakia

left justify in out

Udialo sa tak v rámci 22. ročníka akcie s názvom Čisté vody, ktorá sa každoročne koná počas Medzinárodného festivalu potápačských filmov Vysoké Tatry (MFPF). Čistenie drobných vodných tokov a vysokohorských plies je každodennou súčasťou celoročnej starostlivosti Štátnych lesov Tatranského národného parku (TANAP-u) o zverené územie národného parku. Vysokohorské plesá dnes čistilo 38 dobrovoľných potápačov.

 

Na dno Velického plesa sa ponorili štyria potápači a ich úlovkom bolo 31 kilogramov prevažne železného šrotu. Pomerne čisté je Popradské pleso, z ktorého devätnásť potápačov vytiahlo 25 kilogramov prevažne komunálneho odpadu. Najmenej znečistené bolo Nové Štrbské pleso, z ktorého 17 kilogramov odpadkov vytiahlo osem potápačov. „Väčšinu nájdených odpadkov tvorili mince, plastové poháriky a plastové i sklené fľaše, či jednotlivé časti príborov. Našiel sa však aj veľký plastový odpadkový kôš, bežecká vetrovka a počítadlo kilometrov na bicykel,“ konkretizoval Pavol Kráľ, koordinátor akcie Čisté vody zo Štátnych lesov TANAP-u.

 

Akciu Čisté vody organizovali Štátne lesy TANAP-u v spolupráci s Potápačskou školou Technical Diving zo Spišskej Novej Vsi, Potápačským klubom Vodnár z Popradu, Nemocnicou Košice Šaca a Potápačským klubom Kraken z Krakowa.

 

Už druhý rok, po dohode s Urbárskym spoločenstvom Pribylina, bol vyčlenený na čistenie i tajch na Račkovom potoku. Účastníci tam vyzbierali 140 kilogramov komunálneho a stavebného odpadu a zároveň odstraňovali spadnuté stromy a splavené konáre po vetrovej kalamite „Žofia“ z mája 2014. „Štyria potápači sa ponorili aj do jedného z jazier Batizovských štrkovísk a musím konštatovať, že napriek očakávaniam, v ňom nenašli žiaden odpad,“ dodal Kráľ.

 

Za doterajších dvadsaťdva rokov trvania akcie Čisté vody sa pod hladinou vysokohorských tatranských plies uskutočnilo 1 457 ponorov, pričom dobrovoľníci na brehy vyniesli takmer 5 200 kg odpadkov. Najviac, až 506 kg, vytiahli potápači z vody v roku 2004, najmenej, iba 45,35 kg, v roku 2013. V minulom roku 35 potápačov vybralo na breh tatranských plies a potokov 186 kg odpadkov. Kým v minulosti tvoril veľké percento vyloveného materiálu stavebný odpad, v posledných rokoch sú to zväčša len obaly z potravín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona