Potápači pri Lampeduse vytiahli ďalších 17 tiel, počet obetí tak stúpol na 211

NETKY.SK • 7 Október 2013, 17:24 • 2 min
Potápači pri Lampeduse vytiahli ďalších 17 tiel, počet obetí tak stúpol na 211

LAMPEDUSA - Talianski potápači dnes vytiahli 17 tiel z člna pašerákov, ktorý sa so stovkami migrantov prevrátil a potopil na dno Stredozemného mora. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Počet obetí tragédie z 3. októbra tak stúpol na 211. Po náleze týchto tiel pátraciu operáciu pri juhotalianskom ostrove Lampedusa znovu zastavili pre zlé počasie. Potopenie lode prežilo iba 155 z približne 500 ľudí na palube člna. Úrady sú presvedčené, že množstvo tiel je stále uväznených v trupe 18-metrového plavidla, ktoré spočíva 47 metrov pod hladinou mora.

Dnešok je prvým dňom, keď potápači prenikli do trupu lode. Kapitán pobrežnej stráže Filippo Marini odhadol, že bude trvať ešte ďalšie dva dni, kým dokončia pátraciu misiu a vyťahovanie tiel z mora. "Telá sme vytiahli z okolia lode a z kabíny lode. Teraz sa musíme dostať do jej nákladného priestoru," uviedol Marini. Pobrežná stráž vyjadrila nádej, že pátranie dnes ešte obnovia, ak sa počasie zlepší. Potápač Riccardo Nobile sa v nedeľu, keď vytiahli 83 tiel, potopil viackrát. Dnes vyhlásil, že práce vo vnútri člna sú oveľa zložitejšie a namáhavejšie. Potápači môžu ostať potopení iba sedem až desať minút, v závislosti od podmienok. "Raz som si uvedomil, že som medzi telami už viac ako hodinu. Je ťažké pozerať im priamo do tváre, vidieť ich rany, vidieť ich umučené výrazy, ich roztiahnuté ruky," opísal svoje skúsenosti Nobile a dodal: "Bolo to mimoriadne ťažké. Ale taká je naša práca."

Loď s migrantmi sa po dvoch dňoch plavby z Líbye dostala už na dohľad Lampedusy - maličkého ostrova, ktorý je najjužnejším bodom Talianska. Prevrátila sa však a stovky ľudí spadli do mora, pričom mnohí nevedeli plávať. Stredozemné more preplávajú každý rok desaťtisíce migrantov z Afriky a Blízkeho východu, pretože v Európe hľadajú lepší život. Počas týchto plavieb zahynú stovky osôb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona