Potápači opäť prehľadávajú trosky havarovaného lietadla

NETKY.SK • 6 Január 2015, 07:26 • 2 min
Potápači opäť prehľadávajú trosky havarovaného lietadla

JAKARTA - Potápači indonézskeho vojenského námorníctva dnes opäť začali vo vodách Jávskeho mora pátrať po telách obetí a troskách lietadla spoločnosti AirAsia so 162 ľuďmi na palube, ktoré sa pred vyše týždňom zrútilo pri pobreží indonézskeho ostrova Kalimantan (Borneo).

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie vedúceho pátracej operácie Bambanga Sulistya. "Počasie je dnes priaznivé. Naším cieľom je vyzdvihnúť čo najväčší počet tiel. Sme totiž presvedčení, že niektoré z obetí sú ešte stále uväznené v hlavnej časti trupu lietadla," uviedol Sulistyo.
      

Predstavitelia pátracieho tímu v sobotu uviedli, že lode vybavené sonarmi lokalizovali na morskom dne štyri veľké objekty, o ktorých sa domnievajú, že sú časťami trupu havarovaného Airbusu A320-200 spoločnosti AirAsia.
      

Predchádzajúce pokusy indonézskych potápačov o preskúmanie údajných trosiek lietadla zlyhali v dôsledku nepriaznivého počasia a nulovej viditeľnosti na morskom dne. Záchranárom sa doposiaľ podarilo z mora vytiahnuť 37 tiel cestujúcich. Identifikácia obetí však podľa nich bude s plynúcimi dňami čím ďalej tým ťažšia, pretože ich telá sa už nachádzajú v pokročilom štádiu rozkladu.       
      

Pátracie tímy zároveň zvádzajú boj s časom, aby čo najskôr našli hlasový záznamník a záznamník letových údajov (tzv. čierne skrinky), ktoré by mohli pomôcť objasniť, čo sa na palube osudného letu stalo, keďže lietadlo pred pádom do mora nevyslalo ani núdzový signál. Indonézsky Airbus A320-200 spoločnosti AirAsia sa zrútil do Jávskeho mora v nedeľu 28. decembra, keď so 162 ľuďmi na palube smeroval z druhého najväčšieho indonézskeho mesta Surabaya do Singapuru. Letecké nešťastie nikto neprežil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies