Posunutie riešenia odmeňovania sestier je v súlade s návrhom komory sestier

NETKY.SK • 1 Júl 2011, 09:06 • 2 min
Posunutie riešenia odmeňovania sestier je v súlade s návrhom komory sestier

Posunutie riešenia odmeňovania sestier je v súlade s návrhom komory sestier

slovakia

left justify in out

img

Výbor NR SR pre zdravotníctvo navrhol do novely zákonníka práce pozmeňovací návrh, ktorého podstatou je návrat pôvodného paragrafu 120 o minimálnych mzdových nárokoch. Navyše bol tiež rozšírený o špeciálne ustanovenie definujúce koeficienty v prípade minimálnych mzdových nárokov zdravotných sestier a pôrodných asistentiek.
      Schválenie uvedeného pozmeňovacieho návrhu by v praxi znamenalo zvýšenie minimálnych miezd v rozsahu od 30 až 130 eur. Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) s takto navrhnutým riešením, napriek uvedenému nesúhlasila, nakoľko podľa vyjadrení komory nejde o optimálne riešenie zohľadňujúce ich požiadavky. Preto sa poslanci SDKÚ-DS s komorou dohodli, že navrhnutý pozmeňovací návrh nepodporia a riešením bude samostatný zákon o odmeňovaní zdravotných sestier a pôrodných asistentiek, ktorý pripraví Ministerstvo zdravotníctva SR. Toto riešenie, aj so zohľadnením trvania legislatívneho procesu nového zákona, komora akceptovala.
      Avizované neschválenie pôvodného riešenia v podobe pozmeňovacieho návrhu teda vychádza z požiadavky samotnej komory (SKSaPA) a poslanci SDKÚ-DS v tejto požiadavke komore vychádzajú v ústrety.
      Poslanci za SDKÚ-DS od začiatku celého procesu rokovaní intenzívne komunikujú s komorou sestier a dohoda, ktorá bola deklarovaná na stretnutí s predsedníčkou vlády SR Ivetou Radičovou premietnutá v uznesení vlády SR č. 386/2011, sa naďalej realizuje a napĺňa. Konkrétne kroky plne zohľadňujú názory komory sestier s cieľom splniť požiadavky z petície zdravotných sestier. Posunutie a zmena riešenia odmeňovania sestier je teda plne v súlade s návrhom preferovaným SKSaPA.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies