Posunovača oslobodili spod obžaloby prípravy na vraždu

NETKY.SK • 12 November 2014, 14:28 • 2 min
Posunovača oslobodili spod obžaloby prípravy na vraždu

BANSKÁ BYSTRICA - Senát Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici dnes oslobodil spod obžaloby prípravy úkladnej vraždy a nedovoleného ozbrojovania 41-ročného posunovača Ericha Cz. zo Stredy nad Bodrogom na východnom Slovensku, pretože trestnosť činu zanikla.

slovakia

left justify in out

Rozsudok nie je právoplatný, prokurátor sa voči nemu odvolal hneď po jeho vyhlásení. Súd súčasne s oslobodzujúcim verdiktom vydal príkaz na prepustenie obžalovaného z väzby.


Prokurátor Ericha Cz. žaloval za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy v štádiu príprav v súbehu so zločinom nedovoleného ozbrojovania. Erich Cz. si podľa obžaloby po návrate z výkonu trestu najneskôr od októbra 2013 v Kráľovskom Chlmci a v regióne južného Zemplína zadovažoval prostriedky na vykonanie úkladnej vraždy lekára Jozefa Bajzu, u ktorého ako zdravotná sestra pracovala manželka obžalovaného. Posunovač sa chcel lekárovi pomstiť za to, že ho dostal do väzenia a rozvrátil mu rodinu. V tejto súvislosti sa začiatkom decembra 2013 stretol aj s istým mužom, v skutočnosti to bol policajný agent. Chcel, aby mu za sto eur zabezpečil účinnú strelnú zbraň i s nábojmi. Stretnutie bolo iba jedno a obchod so zbraňou sa nakoniec neuskutočnil. 


Predseda senátu v zdôvodnení oslobodzujúceho rozsudku uviedol, že obžalovaný ďalšie stretnutie s agentom odmietol. Zároveň ho žiadal, aby na neho zabudol a jeho číslo si vymazal z mobilu. Ericha polícia i naďalej monitorovala vrátane odpočúvania mobilného telefónu, neprejavil však žiadne kroky svedčiace o tom, že zháňa zbraň, či inak pripravuje vraždu lekára. Jedine vo februári 2014 došlo k incidentu medzi lekárom a Erichom, ktorý chcel hovoriť s exmanželkou. Tá odmietla a lekár ho poslal preč, na čo mu Erich povedal, že o dva týždne bude všetko inak. Krátko na to Ericha vzali do väzby, v ktorej bol do vyhlásenia oslobodzujúceho rozsudku. 


Obžalovaný odmietol tvrdenia prokuratúry a vyhlásil, že nič nepripravoval. S lekárom vraj vychádzal dobre, bral ho ako otca a nikdy sa mu nevyhrážal. Lekár uviedol, že Erichova manželka Gabriela po nástupe k nemu do ordinácie v novembri 2007 bola uzavretá a o rodinnom živote nehovorila. Asi po dvoch rokoch prišla s modrinami a priznala, že manžel nadmerne pije a zbil ju. Lekár povedal, že ju berie ako svoju dcéru a snaží sa jej a deťom pomáhať. 


V minulosti bol Erich dva razy súdne trestaný, z toho za nebezpečné vyhrážanie manželke Gabriele s nožom v ruke. Vo väzení údajne spoluodsúdeným hovoril, že sa pomstí lekárovi a ďalším. Vraj si chce kúpiť zbraň a zastrelí každého, kto mu rozvrátil rodinu a poslednú guľku si nechá pre seba. Zazlieval mu tiež, že Gabrielu naviedol, aby na neho podala trestné oznámenie. Lekárovi adresoval výhražné telefonáty a SMS-ky. Lekár pre agentúru SITA po vyhlásení oslobodzujúceho rozsudku povedal: žijem v právnom štáte, mám sa cítiť bezpečne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies