Posun v kauze skupiny Róberta Okoličányho: Na Špecializovanom trestnom súde bolo už 126 pojednávaní

NETKY.SK • 15 Február 2016, 17:35 • 2 min
Posun v kauze skupiny Róberta Okoličányho: Na Špecializovanom trestnom súde bolo už 126 pojednávaní

PEZINOK - V kauze údajnej východoslovenskej zločineckej skupiny vedenej Róbertom Okoličánym nastal dnes na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku po dlhšom čase posun.

slovakia

left justify in out

Senát totiž pre urýchlenie konania vylúčil na samostatné konanie polovicu zo 16-tich obžalovaných, pretože ich neprítomnosť, prípadne neprítomnosť ich obhajcov nedovoľovala pokračovať v pojednávaní. Na samostatné konanie boli v rámci nich vylúčení aj údajný šéf skupiny Róbert Okoličány a jeho pravá ruka Róbert N. V prípade zvyšných ôsmich obžalovaných, z ktorých bol jeden prítomný a ostatní dali súhlas na konanie v ich neprítomnosti, senát zároveň ukončil fázu dokazovania a udelil slovo k záverečným rečiam. Podľa prokurátora sa Rudolf O., Jaroslav P., Jozef L., Roman D., Ján B., Ladislav F., Martin M., a Michal B., podieľali od leta roku 2000 na činnosti zločineckej skupiny. V rámci nej páchali rôznu trestnú činnosť ako krádeže, lúpeže, vydieranie alebo úžeru. Podľa prokuratúry sa tiež podieľali na vraždách členov konkurenčnej skupiny, Jozefa Eštóka, Jozefa Ferenca alebo Mareka Adama. Dvom z obžalovaných, konkrétne Jaroslavovi P. a Jozefovi L., navrhuje prokurátor doživotné tresty. Rozsudok v tomto prípade by mal padnúť pravdepodobne v marci.


Skutkami údajnej východoslovenskej zločineckej skupiny sa súdy zaoberajú od augusta 2007. Prokurátor žaloval skupinu Róberta Okoličányho  dovedna z 19 skutkov, medzi ktorými je založenie a zosnovanie zločineckej skupiny, vraždy, pokusy o vraždu, ublíženia na zdraví, ďalšie násilné trestné činy, nepovolené ozbrojovanie a vydieranie (úžera). Verejne známa je predovšetkým vražda z 23. apríla 2005 v Košiciach, keď zastrelili v aute Jozefa Eštóka, pričom zahynul aj náhodný okoloidúci vodič Roman Straka a zranená bola jeho priateľka. Prípady viacerých obžalovaných, ktorí na súd nechodili, senát prvostupňového súdu postupne vyčlenil na štyri samostatné konania, čo sa neskôr ukázalo ako problém.


Bývalý Špeciálny súd vyniesol 17. februára 2009 rozsudok nad časťou skupiny - Róbertovi Okoličánymu a Jaroslavovi P. vymeral doživotie, ďalší piati členovia dostali tresty v rozmedzí od štyroch do osem a pol roka. Členov údajnej zločineckej skupiny vtedy odsúdil za desať trestných činov, ktorých sa podľa žalobcu dopustili v rokoch 2000 až 2005. Obžalovaní sa voči verdiktu súdu odvolali. Rok po prvostupňovom verdikte, 26. februára 2010, senát Najvyššieho súdu SR na neverejnom zasadnutí pôvodný rozsudok zrušil. Prípad vrátil Špecializovanému trestnému súdu v Pezinku na nové prejednanie a rozhodnutie. Zároveň mu nariadil, aby kauzu opäť spojil. Pojednávania sprevádzajú od začiatku časté odročenia pre absencie obžalovaných, ktorí sú stíhaní na slobode. Ako dnes skonštatoval predseda senátu, od opätovného začatia prejednávania prípadu po jeho vrátení najvyšším súdom vo februári 2010 sa na Špecializovanom trestnom súde uskutočnilo už 65 pojednávaní. Od podania pôvodnej obžaloby v roku 2007 ich bolo už 126.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona