Postupové šlágre v Paríži a Kodani, Česi chcú výhru a baráž

NETKY.SK • 10 Október 2011, 23:32 • 2 min
Postupové šlágre v Paríži a Kodani, Česi chcú výhru a baráž

Postupové šlágre v Paríži a Kodani, Česi chcú výhru a baráž

slovakia

left justify in out

img

O päť automatických miesteniek, resp. šesť miest v baráži sa bude hrať v utorok v poslednom kole kvalifikácie futbalového EURO 2012 v Poľsku a na Ukrajine. Mimo postupových kalkulácií sú už slovenskí reprezentanti, účasť na šampionáte si ako víťazi skupín zaistili Nemci, Španieli, Holanďania, Taliani a Angličania, baráž majú istú Švédi a Čiernohorci.
Dvadsaťdva utorňajších zápasov sľubuje veľmi zaujímavé vyvrcholenie boja o finálový turnaj, kde postúpia ešte zostávajúci štyria víťazi skupín a jeden najlepší z druhého miesta. V "slovenskej" B-skupine sa kvalifikuje takmer naisto z prvého miesta priamo Rusko, ktorému stačí v domácom zápase s Andorrou bod. O baráž si to v Dubline rozdajú Íri a Arméni. O priamy postup sú stále v hre kontinentálne veľmoci ako Francúzsko a Portugalsko, obe hrajú doma proti Bosne a Hercegovine, resp. Dánsku, ktoré ich môžu dokonale zaskočiť. Na druhej strane až 27 zo 44 reprezentácií, vrátane slovenskej, už hrá iba o svoju "hrdosť".
V A-skupine chcú Nemci desiatu výhru z desiateho zápasu, doma hostia Belgicko, ktoré chce baráž, ale bude to mať proti favoritovi veľmi ťažké. Belgický konkurent v boji o baráž z Turecka hostí doma Azerbajdžan a výhra ho v prípade očakávanej prehry Belgicka posunie do baráže. Srbi v C-skupine musia získať tri body na pôde rivala zo Slovinska, keďže na druhých Estóncov strácajú bod a majú s pobaltskými hráčmi, ktorí už odohrali všetkých 10 súbojov, horšie vzájomné zápasy (1:3 d, 1:1 v). Tím trénera Vladimira Petroviča je v ťažkej pozícii, určite mu bude chýbať Ljubomir Fejsa a asi aj kľúčový hráč defenzívy Nemanja Vidič. "Fejsa s nami do Slovinska nepôjde, proti Talianom si zranil členok a museli sme ho striedať. Vidič je náš najlepší obranca a veľmi nám chýbal, ale jeho štart v Slovinsku je veľmi otázny kvôli jeho fyzickej kondícii po augustovom zranení lýtka," povedal Petrovič.
Jeden z vrcholov ponúkne zápas D-skupiny v Paríži, jej líder "Les Bleus" v priamom boji o prvé miesto hostí druhú Bosnu. Tá na "modrých", ktorých deptajú početné zranenia, stráca len bod. Rébusom pre kouča Laurenta Blanca bude najmä obrana, mimo je Bacary Sagna, problémy majú Patrice Evra, Mathieu Debuchy a Eric Abidal a zotaviť sa asi nestihnú Kevin Gameiro, Yohan Cabaye a určite Karim Benzema. "Bude to komplikované, lekársky tím musí urobiť zázrak. Našou stratégiou ale bude vyhrať. Uvidíme, ako sa bude vyvíjať súboj, ale brániť remízu by bolo najlepším spôsobom ako prehrať," uviedol Blanc. "Nemali by sme ale chytiť do pasce a hrať na remízu. To nie je spôsob našej hry, my nie sme Taliansko, ktoré dokáže zavrieť dvere a čakať na súpera," dodal aj stredopoliar Samir Nasri.
Ťahákom večera bude aj duel E-skupiny v Štokholme medzi Švédskom a Holandskom, v skupine už je ale rozhodnuté. To sa nedá povedať o F-skupine, kde sa vyjasní až po súbojoch v Rijeke a Tbilisi. Druhí Chorváti strácajú na lídra z Grécka po piatkovej prehre v Pireuse 0:2 dva body, musia teda zdolať Lotyšov a čakať na výsledok súboja majstra Európy z 2004, resp. súpera Slovákov v kvalifikácii MS 2014. Tí hrajú v Gruzínsku a stačí im bod.
Najatraktívnejší duel sa uskutoční v Kodani, kde líder H-skupiny Portugalsko narazí na rovnako 16-bodové Dánsko. Hosťom by mal stačiť bod, takže by mali lepšiu vzájomnú bilanciu s Dánmi po domácej výhre s nimi 3:1. Tretí Nóri strácajú tri body a majú teoretickú šancu pri vysokej výhre v Oslo nad Cyprom a vyššej prehre Portugalska v Kodani dostať sa na druhé miesto vďaka celkovému skóre po vyrovnanej bilancii s Portugalskom (1:0, resp. 0:1). "Do Dánska ideme vyhrať," povedal portugalský lodivod Paulo Bento, ktorý by mal nasadiť aj Cristiana Ronalda a Naniho, ktorí vynechali tréning po piatkovej výhre s Islandom 5:3. "Jeden alebo tri body nám zaistia výhru v skupine," dodal Bento.
Úradujúci majstri sveta aj Európy Španieli už mali postu jasný dávnejšie, o baráž budú na diaľku bojovať Škóti a Česi, obaja na ihriskách súperov. Škótov čaká v Alicante obrovský španielsky favorit, tím Michala Bílka sa predstaví v Kaunase proti už eliminovanej Litve. Druhí Škóti majú pred tretími Čechmi jednobodový náskok. "Nemyslím, že Škóti vyhrajú v Španielsku. Ak my zvládneme náš zápas, ideme do baráže," citoval idnes.cz českého kapitána Tomáša Rosického.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies