Postupová matematika: Veľa scenárov, z troch zápasov reálne aspoň štyri body

NETKY.SK • 12 Máj 2016, 11:52 • 2 min
Postupová matematika: Veľa scenárov, z troch zápasov reálne aspoň štyri body

PETROHRAD - Prehry s Nemeckom (1:5) a Bieloruskom (2:4) postavili slovenských hokejistov do veľmi ťažkej situácie. Ak chcú pomýšľať na postup do štvrťfinále MS, budú musieť v zostávajúcich troch zápasoch v B-skupine uchmatnúť body silným súperom.

slovakia

left justify in out

Slovákom aktuálne patrí v tabuľke so šiestimi bodmi tretia priečka za vedúcim Fínskom (12 bodov) a druhou Kanadou (9), majú však odohratý o zápas viac ako štvrté Francúzsko (5), piate Nemecko (4) i šieste USA (3). Postupová matematika je zatiaľ komplikovaná a ponúka rôzne scenáre. Na účasť v play off nemusí Cígerovým zverencom stačiť ani trinásť bodov, ale za istých, málo pravdepodobných okolností môže stačiť aj sedem. História ukazuje, že štvrtý tím tabuľky postupoval väčšinou s 10 až 13 bodmi. Tím pod vedením Vladimíra Vůjteka prekĺzol na MS 2013 v Helsinkách aj s pomocou súperov do vyraďovačky s desiatimi bodmi, o rok neskôr v Minsku mu však takáto bodová porcia na postup nestačila.

 

Ak si budú silní plniť úlohy favorita a papierovo slabších zdolajú, tak budú musieť Slováci získať na štvrťfinálovú miestenku 10-12 bodov, teda ešte štyri až šesť. Budú tak musieť ozbíjať minimálne dvoch zo silnej trojice Kanada, Fínsko a USA. V tomto smere sa najschodnejšie javia Američania, ktorí majú oproti severanom a obhajcovi titulu tím menej nabitý hviezdami, samotný úspech nad USA však zrejme nebude stačiť.

 

Mužstvu trénera Zdena Cígera sťažili úlohu aj zranenia Tomáša Hrnku, Michala Sersena a Andreja Šťastného, pre ktorých sa šampionát skončil. "Musíme odohrať tri ťažké zápasy, navyše oslabení o troch hráčov, ale ideme do toho. Nič iné nám nezostáva. Naše šance na postup sa výrazne sťažili, ale nemáme dôvod niečo zabaliť," konštatoval kouč.

 

Vo všetkých troch dueloch budú Slováci papierovým outsiderom, no túto pozíciu by mohli využiť. Potvrdenie technickej vyspelosti sa bude očakávať od ich súperov, aj preto by pri stopercentnej disciplíne, organizovanej defenzíve a výbornom výkone brankára mohli uspieť. Skraty proti Nemcom a Bielorusom sú však neprípustné. "Vieme si porovnať sily na papieri aj reálne a môže sa nám proti týmto súperom hrať lepšie. Aj my však musíme mať nejakú kvalitu na to, aby sme ich zdolali. Rád by som bol, aby sme to dohrali aspoň tak, ako si v tejto chvíli želáme. S mladým mužstvom to nebude jednoduché. Tu už musí bezpodmienečne odviesť maximum," dodal Cíger.

 

Tabuľka B-skupiny:

1. Fínsko 4 4 0 0 0 17:5 12

2. Kanada 3 3 0 0 0 20:2 9

3. SLOVENSKO 4 2 0 0 2 12:11 6

4. Francúzsko 3 1 1 0 1 10:9 5

-----------------------------------------------

5. Nemecko 3 1 0 1 1 8:9 4

6. USA 3 1 0 0 2 9:11 3

7. Bielorusko 4 1 0 0 3 9:22 3

-----------------------------------------------

8. Maďarsko 4 0 0 0 4 4:20 0



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies