Postup pri nákupe pušiek ministerstvo obrany podľa Glváča netajilo

NETKY.SK • 3 December 2014, 18:55 • 2 min
Postup pri nákupe pušiek ministerstvo obrany podľa Glváča netajilo

BRATISLAVA - Nič sme netajili, povedal po rokovaní Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) na margo nákupu pušiek od Českej zbrojovky Uherský Brod. Poslanci sa pre nákup zbraní stretli na mimoriadnom rokovaní výboru, ktoré iniciovala opozícia.

slovakia

left justify in out

"Mnohí z vás si pamätajú na 15. júla, kedy sme za účasti premiérov, českého a slovenského, a kolegu Martina Stropnického (minister obrany ČR - pozn. TASR) mali tlačovku, kde sme hovorili o unifikácii, kde sme presne popísali tento proces," uviedol Glváč. O plánovanom nákupe pušiek podľa jeho slov informovali už české Hospodárske noviny koncom mája. "Asi sme to netajili, asi sme to odkomunikovávali stále," zdôraznil šéf rezortu obrany.
     

Glváč na výbore navrhol, že o každom nákupe vojenskej techniky bude vopred informovať členov Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť. Poslanci takéto uznesenie prijali. "Určite pripravím výboru hneď na januárové zasadnutie presný počet, čo ideme v danom roku obstarávať z výzbroje, výstroja," dodal.
     

Minister zdôraznil, že na rozdiel od svojich predchodcov výzbroj nakupuje. Pripomenul, že aj exminister obrany Ľubomír Galko (SaS) hovoril počas svojho pôsobenia v rezorte o unifikácii či o nakupovaní napriamo pri špeciálnej vojenskej technike. "Toto povedal pán Galko na margo toho, že bez verejnej súťaže obstaral niekoľko sto kusov nákladných áut a zaviazal rezort až do roku 2017," dodal Glváč.
     

Členovia výboru si tiež vyžiadali prepis alebo zvukový záznam zo zasadnutia Bezpečnostnej rady SR, na ktorom sa podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o nákupe pušiek rozhodlo. Glváč má zároveň do 10. decembra predložiť poslancom všetky relevantné dokumenty súvisiace s nákupom pušiek z ČR, vrátane memoranda medzi SR a ČR, kompletnej kúpnej zmluvy či presného postupu rezortu obrany pri obstarávaní.
     

"Na základe týchto materiálov zvážime ďalší postup," avizoval člen výboru a exminister obrany Ľubomír Galko (SaS). Poslanci sa podľa jeho slov možno obrátia na Úrad pre verejné obstarávanie či Najvyšší kontrolný úrad, aby celý proces prešetrili.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies