Postreky proti komárom zatiaľ nie sú potrebné, vláda má pripravené peniaze

NETKY.SK • 12 Jún 2013, 13:48 • 2 min
Postreky proti komárom zatiaľ nie sú potrebné, vláda má pripravené peniaze

BRATISLAVA - Postreky proti komárom po povodniach zatiaľ nie sú potrebné. Hygienici vyhľadávajú liahništia komárov a vyhodnotia, kedy bude nutné zasiahnuť. Po dnešnom rokovaní vlády to vyhlásila ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD).

slovakia

left justify in out

"Nie je pravda, že v tejto chvíli sa niečo zmeškalo alebo sa nekoná. Pokiaľ by niekto iný tvrdil opak, môžeme dať kontakt na entomológa, ktorý vysvetlí, prečo teraz ešte nie je vhodné striekať," ubezpečila šéfka rezortu.

Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) povedal, že vláda má k dispozícii 11 miliónov eur na riešenie krízových situácií. "Pevne verím, že táto čiastka postačí aj na sanáciu škôd a na zásah proti komárom," doplnil. Starostovia a primátori sa podľa neho nemusia báť nákladov spojených s bojom proti komárom."Všetky náklady spojené so zákrokom proti komárom preplatíme," ubezpečil Kažimír.

Podľa ministra životného prostredia Petra Žigu (Smer-SD) sa v treťom, štvrtom a piatom stupni ochrany prírody nebudú môcť robiť chemické postreky. Chránené sú práve územia okolo zaplaveného Devína. "Jedine, že by bol vyhlásený mimoriadny stav," povedal dnes Žiga. Zvolenská dodala, že postreky sa robia najmä na ochranu ľudí. Keby sa teda aj liahnište komárov našlo v chránenej oblasti, neznamená, že tam budú potrebné postreky. "Postreky sa selektujú podľa toho, či sa striekajú larvy alebo už vyliahnuté komáre. Vo väčšine prípadov, najmä v chránených územiach si príroda sama poradí s takýmito vecami a my chránime najmä ľudí, kde sú fyzicky napádaní. Vôbec neznamená, že keď bude liahnište v chránenej oblasti, že sa vyhodnotí potreba striekať," podčiarkla ministerka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona