Pôstne jedlá

NETKY.SK • 7 Február 2016, 17:00 • 2 min
Pôstne jedlá

BRATISLAVA - Pôst je obdobie, v ktorom si človek dobrovoľne úplne alebo čiastočne odriekne jedlo, alebo iné pôžitky. Pôst je väčšinou motivovaný nábožensky, ale v prenesenom zmysle sa tak môže označiť aj protestná hladovka.

slovakia

left justify in out

Po veselom fašiangovom období nastáva čas útlmu, čiže pôstu. Ten začína na Popolcovú stredu, ktorá pripadne tento rok na 10. február 2016.

 

Dnes sa môžete najesť 1-krát do sýta a 2-krát do polosýta. V minulosti sa mohli najesť 1 raz do sýta, aj to len mliečne a múčne jedlo bez použitia masti.

 

Aj počas celého pôstneho obdobia sa ľudia stravovali striedmo, zdržiavali sa mäsitých jedál, trochu vareného mäsa jedli len v nedeľu.

 

Ženy sa obliekali do menej pestrých šiat, do kostola chodili len v čiernom oblečení.

 

Účelom pôstu má byť sústredenie veriaceho na jeho duchovný rast v rámci prípravy na najväčšie kresťanské sviatky roku – Veľkonočné sviatky. Za týmto účelom praktikujúci kresťania dodržujú prísne zásady týkajúce sa nie len jedla, ale aj svojho chovania – odriekajú si zábavu a koncentrujú sa do svojho vnútra.

 

Obdobie 40-dňového pôstu sa skončí Veľkým piatkom.

 

Ako typicky pôstne potraviny dodnes označujeme strukoviny, zemiaky a ryby. Samozrejme v období pôstu z nich nevaríme tradičné jedlá v zmysle hlavného chodu. Varia sa predovšetkým polievky, kaše a placky, teda jedlá z málo surovín a jednoduché.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies