Postihne Slovensko nedostatok potravín?

NETKY.SK • 19 Marec 2020, 11:23 • 2 min
Postihne Slovensko nedostatok potravín?

Koronavírus môže podľa agroskupiny Sanagro tvrdo postihnúť farmárov a následne aj spotrebiteľov. Aj preto slovenskí poľnohospodári apelujú na ľudí, aby sa správali zodpovedne, dodržiavali opatrenia, karanténu, či nosili ochranné pomôcky.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Na družstvách prijali veľmi tvrdé obmedzenia, ktoré majú eliminovať prípadné šírenie nákazy. "Jar je pre nás jedno z najkľúčovejších období v roku. Začíname práce na poliach. V prípade, že by došlo k ochoreniu alebo nútenej karanténe pracovníkov družstiev, nebude mať kto zasiať úrodu, prípadne sa postarať o zvieratá. A to môže mať fatálne následky na budúcu spotrebu poľnohospodárskych produktov," upozornil generálny riaditeľ skupiny Sanagro Tomáš Kohút.

 

img

 

V súčasnosti je potravín dostatok, no čo po zvyšok roka?
Napriek tomu, že dnes je potravín dostatok, postupne sa šíriaci koronavírus môže podľa skupiny Sanagro produkciu v agrosektore ovplyvniť z hľadiska nadchádzajúcich mesiacov. "Ak poľnohospodári teraz nezasejú, prípadne nebude mať kto pracovať na poliach a zbierať úrodu, v budúcom roku môžu mať slovenskí spotrebitelia nedostatok farmárskych produktov. To môže následne ovplyvniť aj ich cenu na trhu," ozrejmilo Sanagro.

 

Živočíšna výroba je ohrozená
Horšia situácia môže podľa skupiny nastať v živočíšnej výrobe, pričom tento stav bude viditeľný okamžite. "Sanagro, konkrétne hlohovecká spoločnosť Food Farm patriaca do našej skupiny, je jedným z najväčších producentov mlieka na Slovensku. Mesačne priamo z našich fariem dodáme spracovateľom 1,15 milióna litrov mlieka, pričom odbytová spoločnosť z nášho portfólia - Lukra Slovakia - až 1,8 milióna litrov. Už dlhší čas bojujeme s nedostatkom ľudí v živočíšnej výrobe a s byrokraciou pri zamestnávaní ľudí zo zahraničia. Ak prídeme o dojičky, zvieratá nebude mať kto pripojiť na dojacie prístroje," vysvetlil Tomáš Kohút.

 

img

 

Možný úhyn zvierat nie je vylúčený
Navyše, takáto situácia môže podľa neho viesť k zápalovým procesom u zvierat a k ich následnému úhynu. "Pri dodávkach mlieka sa prioritne sústredíme na slovenských spracovateľov so slovenským vlastníkom v pozadí. Výpadok na zmenách či úhyn zvierat by mali fatálny dosah na chod fariem, zamestnanosť a sekundárne aj na chod a ekonomiku mliekarní," dodal Kohút.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona