Postavenie SR pri doméne .sk je silnejšie, ako bolo predtým

NETKY.SK • 7 September 2017, 17:07 • 2 min
Postavenie SR pri doméne .sk je silnejšie, ako bolo predtým

BRATISLAVA - Postavenie SR pri doméne .sk je silnejšie, ako bolo pred podpisom dodatku k zmluve s prevádzkovateľom SK-NIC. Uviedol to dnes v Národnej rade SR v rámci Hodiny otázok podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini (Smer-SD) v reakcii na kritiku opozičnej SaS a internetovej komunity ohľadom postupu jeho úradu pri riešení situácie s doménou.

slovakia

left justify in out

"Som presvedčený a trvám na tom, že postavenie SR a zabezpečenie kvality správy domény je silnejšie, ako tomu bolo predtým. Teraz nám to dáva priestor, aby sme možno diskutovali v dlhšom časovom horizonte aj o zmene celkovej filozofie a vyjednali do budúcnosti aj nový spôsob správy," konštatoval.

 

Pripomenul, že pôvodná zmluva o prevádzke národnej domény bola podpísaná už pred desiatimi rokmi. Slovensku sa teraz podľa Pellegriniho podarilo v dodatku k zmluve vyjednať napríklad blokačný mechanizmus. "Máme konkrétne možnosti, ako odstúpiť od zmluvy, čo dovtedy zmluva neumožňovala. Boli spresnené ustanovenia, ktoré odrážajú aj potreby a záujmy internetovej komunity," doplnil.

 

Financovanie podľa neho zostalo vo výške 5 % z vybraných poplatkov pre daný kalendárny rok. "Aspoň sa nám podarilo vyrokovať, že v prípade, ak budeme identifikovať nedostatky vo výkone správy domény, bude musieť spoločnosť vyčleniť ďalších 5 % na financovanie projektov, ktoré budú slúžiť na podporu internetovej komunity. Donútili sme spoločnosť, aby súhlasila, že budeme mať dennú zálohu všetkých držiteľov domén v našom štátnom cloude," priblížil podpredseda vlády. Štát bude mať podľa neho tiež možnosť odstúpiť od zmluvy, ak dôjde k tzv. redelegácii správy domény v organizácii ICAAN.

 

"Máme teda viaceré nástroje, dovtedy sme boli absolútne bezbranní. Odmietam postoje internetovej komunity, ktorá hovorí, že súčasný stav je ešte horší, ako bol predtým. Toto považujem skôr za politické a lobistické názory, ako vyjadrenie reálnej skutočnosti," zdôraznil Pellegrini. Názory internetovej komunity sú podľa neho sčasti motivované "ich vlastným biznisom a nie blahom Slovenskej republiky."

 

Upozornil, že ak by jeho úrad vyhovel ich požiadavke a odobral by správu domény .sk spoločnosti SK-NIC, Slovensku by hrozila medzinárodná arbitráž a veľké finančné sankcie. Jediným riešením, vďaka ktorému sa postavenie štátu aj internetovej komunity výrazne zlepšilo, bol teda podľa neho nový dodatok k zmluve.

 

"Nemali sme právne možnosti donútiť spoločnosť podpísať viac, ako bola ochotná, pretože na zmluvu je potrebné mať vždy dvoch partnerov," argumentoval Pellegrini. Slovensko má navyše podľa neho pri správe domény v súčasnosti dôveryhodnejšieho partnera ako predtým, pretože ide o medzinárodnú na burze kótovanú spoločnosť.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies