Poštári a colníci kontrolujú dvakrát viac zásielok z tretích krajín

NETKY.SK • 22 August 2014, 17:33 • 2 min
Poštári a colníci kontrolujú dvakrát viac zásielok z tretích krajín

ŽILINA - Na vyclievacej pošte v Žiline stúpol počet dovezených zásielok z tretích krajín oproti minulému roku takmer dvojnásobne, pričom poštári a colníci za osemhodinovú zmenu skontrolujú priemerne 1865 zásielok.

slovakia

left justify in out

TASR o tom informovala hovorkyňa Colného úradu Žilina Božena Chríbiková.
     

Až 80 percent zásielok sa podľa nej objednáva z Číny, potom nasleduje USA a ostatné krajiny. "Práve vďaka zvyšujúcemu sa trendu v elektronickom obchodovaní s tretími krajinami pribudli začiatkom minulého roka k dvom poštám v Bratislave a Košiciach, ktoré zabezpečujú colné kontroly zásielok, aj ďalšie dve pre región stredného Slovenska. Moderné skenery, ktoré od minulého mesiaca pomáhajú na poštách, denne uľahčujú prácu colníkom pri kontrole tovaru. Zásielky pozerajú aj bez fyzickej manipulácie. Veľa balíkov, ktoré by museli otvárať, prepustia len na základe röntgenovej kontroly. Nahliadnutie do vnútra výrobku (jeho uzatvorených častí) im pomáha odhaliť pašovaný tovar," skonštatovala hovorkyňa CÚ Žilina.
     

Zdôraznila, že nie všetky balíky, ktoré sa dostanú na stôl colníkom na poštách, prídu až k adresátovi. "Nie je možné prepustiť napríklad napodobeniny. Po odhalení sa zaistia a podľa legislatívnych možností likvidujú alebo poskytujú na humanitárne účely. Žilinských colníkov už niekoľkokrát prekvapil tovar v zásielke. Stretli sa s pavúkmi z Thajska, hmyzom z Japonska, ale aj s motýľmi z Južnej Ameriky. Išlo o živé zvieratá, ktorých dovoz poštovou prepravou je zakázaný. Dovážať sa nemôžu ani omamné látky, zbrane a chemikálie. Za prvý polrok 2014 len na pošte v Žiline neprepustili a vrátili späť 1080 zásielok," uviedla Chríbiková.
     

Finančná správa preto odporúča, aby si každý pred objednaním tovaru z tretích krajín zistil, či sa naň nevzťahujú zákazy alebo obmedzenia. "Zásielka deklarovaná ako tovar neobchodného charakteru je určená len pre príjemcu alebo jeho rodinu a nesmie byť predmetom ďalšieho predaja. Prinízka cena objednávaného značkového tovaru môže byť signálom, že nie je originálny. Dovozom falzifikátov dochádza k porušeniu práv duševného vlastníctva. Dôležité informácie o dovoze poštovou prepravou sú k dispozícii na portáli finančnej správy www.financnasprava.sk," uzatvorila hovorkyňa CÚ Žilina.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies