Pošta vydala pečiatku venovanú Michalovi Kováčovi

NETKY.SK • 13 Október 2016, 19:22 • 2 min
Pošta vydala pečiatku venovanú Michalovi Kováčovi

BRATISLAVA - Slovenská pošta dnes, v deň štátneho pohrebu Michala Kováča, vydáva príležitostnú poštovú pečiatku, ktorá je venovaná pamiatke prvého prezidenta samostatnej Slovenskej republiky.

slovakia

left justify in out

Príležitostná poštová pečiatka sa začne používať v deň štátneho pohrebu 13. októbra na Hlavnej pošte Bratislava 1, kde bude týždeň k dispozícii pre potenciálnych záujemcov o odtlačok pečiatky. Výtvarný návrh pečiatky vytvoril Adrian Ferda. Informovala o tom hovorkyňa pošty Iveta Dorčáková.


Prezidentovi Michalovi Kováčovi venovali dve emisie výplatných poštových známok. Prvú emisiu vydali v deň jeho inaugurácie 2. marca 1993 v čierno-modrej farebnosti s nominálnou hodnotou dve slovenské koruny. Jej autorom bol jeden z najvýznamnejších slovenských známkových tvorcov Martin Činovský. Ďalšiu poštovú známku vydali 3. novembra 1993 podľa pôvodnej rytiny majstra Činovského v hnedo-červenej farebnosti a so zmenenou nominálnou hodnotou tri koruny. Špecifickým znakom všetkých poštových známok vydaných v roku 1993 Ministerstvom dopravy, spojov a verejných prác Slovenskej republiky bolo, že nemali nominálnu hodnotu označenú symbolom Slovenských korún „SK“. Niektoré poštové známky vydané v roku 1993, napríklad emisia Slovenský štátny znak, možno práve preto podľa Dorčákovej patria medzi zberateľsky najhodnotnejšie slovenské poštové známky.


Prvá príležitostná pečiatka tohto druhu bola vydaná už k úmrtiu prvého československého prezidenta Tomáša Garrigua Masaryka 15. septembra 1937. V tejto tradícii pokračuje Česká pošta, ktorá príležitostnú pečiatku pripravila pri príležitosti poslednej rozlúčky s prezidentom Václavom Havlom 23. decembra 2011.

 

"Najnovšie sa k tejto tradícii hlási aj Slovenská pošta vydaním aktuálnej príležitostnej poštovej pečiatky, ktorej odtlačok na poštových celistvostiach sa v budúcnosti môže stať dôležitým historickým dokumentom zachytávajúcim túto udalosť. Typickým znakom týchto pečiatok je, že nezobrazujú portrét zosnulých osobností, ale ich podpisy alebo iné signifikantné znaky, či už piktogramy alebo monogramy," objasnila Dorčáková.


Príležitostná poštová pečiatka je druh poštovej dennej pečiatky používanej na pečiatkovanie podaných zásielok a poštových známok určených pre zberateľské účely. Okrem legendy, čiže textu pečiatky môže obsahovať aj doplňujúcu kresbu, ďalší príležitostný text.


Dnes je štátny pohreb prvého prezidenta SR Michala Kováča, zároveň je dnes od 08:00 do 17:00 vyhlásený štátny smútok. Michal Kováč zomrel na zlyhanie srdca vo veku 86 rokov 5. októbra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies