Pošta vydá novú známku, bude ju zdobiť dielo Alfonsa Muchu

NETKY.SK • 24 November 2015, 11:03 • 2 min
Pošta vydá novú známku, bude ju zdobiť dielo Alfonsa Muchu

BRATISLAVA - Slovenská pošta vydá v stredu 25. novembra poštovú známku UMENIE: Alfons Mucha – maľba z hotela Thermia Palace v Piešťanoch s nominálnou hodnotou 1,20 eura. Na známke s rozmermi 44,4 x 54,4 mm je zobrazené dielo Alfonsa Muchu Buď pozdravený požehnaný prameň zdravia.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Slovenskej pošty Stanislava Pondelová, známku vytlačila technikou oceľotlače z plochej platne v kombinácii s ofsetom tlačiareň Poštovní tiskárna cenin Praha, a. s. Pošta vydá aj známku UMENIE: Dušan Samuel Jurkovič – Spolkový dom v Skalici s nominálnou hodnotou 1,50 eura.


Súčasne s poštovou známkou UMENIE: Alfons Mucha – maľba z hotela Thermia Palace v Piešťanoch vyjde obálka prvého dňa (FDC) s pečiatkou FDC a domicilom Piešťany. Motívom prítlače FDC ako aj motívom pečiatky sú detaily z maľby Buď pozdravený požehnaný prameň zdravia. Autorom výtvarného návrhu poštovej známky, FDC a FDC pečiatky je František Horniak. Slávnostné uvedenie poštovej známky s námetom obrazu Alfonsa Muchu sa uskutoční o 17:30 v kaviarni hotela Thermia Palace v Piešťanoch, kde zároveň vyhodnotia aj anketu o najkrajšiu slovenskú poštovú známku roku 2014.


Alfons Mucha bol český maliar, grafik a ilustrátor. Je autorom obrazu, ktorý je vo výklenku nad vchodovými dverami reštaurácie v piešťanskom hoteli Thermia Palace. Je vnímaný ako prejav vďaky piešťanským prameňom aj ľuďom, ktorí sa starajú o pacientov. Mucha v rokoch 1929 až 1931 niekoľkokrát navštívil Piešťany. Obraz v roku 2000 ukradli, v roku 2004 sa podarilo polícii spolu s Interpolom obraz zachytiť pri odovzdávaní nasadenému kupcovi, ktorý zaň ponúkal 15 tisíc eur. Po reštaurovaní sa na svoje miesto vrátil v roku 2006.


Slovenská pošta vydá v stredu aj ďalšiu známku, a to UMENIE: Dušan Samuel Jurkovič – Spolkový dom v Skalici. Na známke s nominálnou hodnotou 1,50 eura je zobrazený Dom kultúry v Skalici. Známka vychádza vo forme hárčeka a vytlačila ju technikou oceľotlače z plochej platne v kombinácii s ofsetom tlačiareň Poštovní tiskárna cenin Praha, a. s. Súčasne s poštovou známkou vyjde obálka prvého dňa (FDC) s pečiatkou FDC a domicilom Skalica. Motívom prítlače FDC je portrét Dušana Samuela Jurkoviča. Motívom FDC pečiatky je detail výzdoby interiéru budovy. Autorom výtvarného návrhu poštovej známky, FDC a FDC pečiatky je Rudolf Cigánik.


Budovu Domu kultúry, pôvodne Katolíckeho spolkového domu, projektoval architekt Dušan Jurkovič v roku 1904. Obsahovala spolkové a obchodné miestnosti, divadelnú dvoranu, múzeum, čitáreň, byt, skladištia a príslušenstvo. Dominantou celej stavby je veľká sála, pôvodne divadelná dvorana. Osobitný dôraz položil architekt aj na priestory na poschodí určené pre múzeum, ktoré stvárnil ako ilúziu dvojpriestorového ľudového domu so sieňou a izbou s centrálnym stĺpom.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona