Pošta sprevádzkovala sieť 22 automatov na doručovanie balíkov po celom Slovensku

NETKY.SK • 18 Apríl 2017, 16:45 • 2 min
Pošta sprevádzkovala sieť 22 automatov na doručovanie balíkov po celom Slovensku

BRATISLAVA - Vo väčších mestách po celom Slovensku začali fungovať takzvané BalíkoBOXy, teda automatizované poštové terminály na balíky. Ide o samoobslužné schránky, ktoré sú k dispozícii 24 hodín denne, sedem dní v týždni a ľudia si z nich môžu vyzdvihnúť svoje balíky.

slovakia

left justify in out

"Spolu 22 BalíkoBOXov zvýši dostupnosť služieb Slovenskej pošty aj v lokalitách, kde spoločnosť nemá pobočku," priblížila hovorkyňa pošty Martina Macková.

 

BalíkoBOXy sú podľa jej slov umiestnené na strategických miestach, teda predovšetkým pri prevádzkach potravinových reťazcov, alebo pri nákupných centrách s dobrou dostupnosťou a s možnosťami parkovania. Nachádzajú sa v Bratislave, Ivanke pri Dunaji, Senci, Hlohovci, Trnave, Nitre, Martine, Žiline, Banskej Bystrici, Zvolene, Poprade, Prešove a v Košiciach.

 

Ľudia môžu podľa Mackovej takéto doručenie balíka využiť napríklad pri nákupoch cez internet. "V súčasnosti túto možnosť ponúka takmer sto internetových obchodov a ďalšie ju postupne implementujú do svojich systémov," opísala Macková.

 

Mechanizmus je podľa jej slov jednoduchý – zákazník si objedná tovar a ako miesto doručenia si vyberie BalíkoBOX, ktorý mu svojou lokalizáciou vyhovuje najviac.

 

"Po tom, ako poštový doručovateľ vloží balík do schránky, dostane klient potvrdzujúcu SMS správu o uložení zásielky. Tá okrem označenia balíka, uvedenia konkrétneho BalíkoBOXu a lehoty na vyzdvihnutie, obsahuje aj PIN kód na otvorenie schránky," vysvetlila.

 

V prípade balíka na dobierku dostane klient podľa Mackovej aj informáciou o sume, ktorú je potrebné zaplatiť platobnou kartou. "Zákazník má na vyzdvihnutie balíka tri kalendárne dni. Ak si ho v tejto lehote nepreberie, balík bude odoslaný a uložený na pošte prislúchajúcej k danému BalíkoBOXu, o čom bude adresát informovaný SMS správou," doplnila hovorkyňa.

 

Poslať balík do takejto schránky pritom môže ktokoľvek, podmienkou však je podľa pošty využitie elektronického podacieho hárku.

 

"Automatizované poštové terminály, ktoré úspešne fungujú vo viacerých krajinách v zahraničí, predstavujú rýchly, bezpečný a pohodlný spôsob doručovania balíkov a balíkových zásielok," konštatoval generálny riaditeľ Slovenskej pošty Róbert Gálik.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona