Pošta chce zvýšiť ceny za svoje služby, zavedie aj platbu kartou

NETKY.SK • 21 Júl 2016, 15:39 • 2 min
Pošta chce zvýšiť ceny za svoje služby, zavedie aj platbu kartou

BRATISLAVA - Ceny niektorých poštových služieb by mali od októbra tohto roku stúpnuť. Napríklad ceny listov, s výnimkou 2-kilogramových (kg), by mali zdražieť o 5 centov, rovnako aj služby doporučene a poistenie k listom.

slovakia

left justify in out

Úrad pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb (RÚ) totiž na základe žiadosti Slovenskej pošty (SP) o zvýšenie cien z marca tohto roku spustil medzirezortné pripomienkové konanie k takémuto návrhu. To by malo potrvať do 5. augusta tohto roku. V priemere by sa pritom mali ceny regulovaných poštových služieb zvýšiť o 9,17 %. Dôvodom sú okrem iného aj zvyšujúce sa jednotkové náklady pre pokračujúci pokles podaných, predovšetkým listových zásielok.

 

Ceny listov by sa tak podľa návrhu mali v každej hmotnostnej kategórii zvýšiť o 5 centov, čo je v priemere pri listoch 1. triedy o 4,25 % a listoch 2. triedy o 5,63 %. Ceny najťažších listov do hmotnosti 2 kg sa zvyšovať nebudú, keďže tie sa upravovali od 1. januára 2015.

 

Cena za službu doporučene sa má zvýšiť o 7,14 %, cena doručenky o 12,5 % a cena poistenia k listom v priemere o 3,97 %. "Pričom pre zákazníkov, ktorí budú podávať poistené listy cez ePodací hárok sa cena nezvyšuje," uvádza sa v návrhu. Zvýšenie cien listov 2. triedy a služieb doporučene a doručenka sa tak premietnu do vyšších cien úradných zásielok, ktoré sa v priemere zvýšia o 9,11 %. Pri podaní cez ePodací hárok by to malo byť o 3,8 %.

 

Ceny by sa mali zvýšiť aj v prípade dvoch typov poštového poukazu - na účet a poukaz ekonomický. V prípade týchto poukazov sa totiž rozšíri možnosť úhrady platby bezhotovostne do sumy 1500 eur, pričom transakčné bankové poplatky zvýšia podľa Regulačného úradu náklady a následne aj cenu týchto poštových poukazov, a to o 10 až 20 centov. V priemere to predstavuje zvýšenie cien pri týchto poukazoch o 22 %. Ceny balíkov sa zvyšovať nebudú.

 

Celková úprava cien by mala pošte priniesť v roku 2016 zvýšenie výnosov o 3,5 milióna eur. To by malo predstavovať zvýšenie za posledný štvrťrok oproti ročným výnosom o 2,29 %. V nasledujúcom roku 2017 by sa mali ročné výnosy zvýšiť o 14,2 milióna eur.

 

Za listy a balíky sa bude dať paltiť kartou

SP má mať od októbra tohto roku aj možnosť zaviesť do praxe platenie poštovného nielen hotovosťou, ale aj bezhotovostne, prostredníctvom platobných kariet všetkých bánk.

 

RÚ totiž pošte upravil licenciu tak, aby jej umožnil úhradu poštovného aj bezhotovostne. "RÚ vychádza v ústrety potrebám občanov a preferuje postupné zavedenie bezhotovostnej úhrady pri viacerých typoch služieb," priblížil tlačový hovorca úradu Roman Vavro.

 

Takáto možnosť má priniesť výhodu pre užívateľov poštových služieb pri platení viacerých typov služieb, vrátane podávania listových a balíkových zásielok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies