Post primátora Bratislavy chce KDH, M. Vášáryovú asi nepodporí

NETKY.SK • 21 Júl 2010, 07:04 • 2 min
Post primátora Bratislavy chce KDH, M. Vášáryovú asi nepodporí

Post primátora Bratislavy chce KDH, M. Vášáryovú asi nepodporí

slovakia

left justify in out

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) nominuje na post primátora Bratislavy vlastného kandidáta. Pre TASR to dnes potvrdil krajský predseda KDH Dušan Pekár s tým, že v tejto súvislosti sa okrem neho spomínajú aj mená Peter Mach a Martin Berta. Nevylúčil, že kandidátom však napokon môže byť niekto úplne iný. O nominácii, ako aj o celom postupe v novembrových komunálnych voľbách, rozhodne mestský koordinačný výbor KDH.
      Podľa Pekára by hnutie prijalo, keby jeho kandidáta podporili aj ostatné pravicové strany, s ktorými chcú vytvoriť podobnú stredopravú koalíciu ako vo voľbách do vyšších územných celkov. "My sme v župných voľbách podporili spoločného kandidáta, ktorého navrhla SDKÚ-DS. Ale boli by sme radi, keby sa tie funkcie trochu podelili. SDKÚ-DS má predsedu samosprávneho kraja, tak my by sme chceli primátora hlavného mesta," zdôvodnil pre TASR Pekár.
      Magda Vášáryová, ktorú by chcela za spoločnú stredopravú kandidátku SDKÚ-DS, tak podporu KDH istú nemá. Vášáryovú na primátorku hlavného mesta navrhlo predsedníctvo Regionálneho zväzu SDKÚ-DS v Bratislavskom kraji.
      O vlastnom kandidátovi na tento post uvažuje aj Most-Híd. "Je to jedna z možností," povedal pre TASR člen predsedníctva strany László Solymos. Dodal, že rovnako ale prebiehajú rokovania o spoločnom kandidátovi a o koalícii. "Keby sme sa vedeli dohodnúť na spoločnom kandidátovi v Bratislave, bolo by to ideálne," poznamenal s tým, že o tom, či Most-Híd podporí Vášáryovú, ešte nevie.
      Pre OKS, ktorá tiež rokuje s pravicovými stranami o vytvorení koalície pre komunálne voľby aj o spoločnom pravicovom kandidátovi na bratislavského primátora, je Vášáryová prijateľný kandidát. Pre TASR to potvrdil podpredseda OKS Ondrej Dostál s tým, že o Vášáryovej však bude určite ešte diskusia. Dostál očakáva, že v rozhovoroch o primátorovi sa objavia aj iné mená.
      SaS o vlastnom kandidátovi zatiaľ nehovorí. Pokiaľ ide o postoj k nominácii SDKÚ-DS, strana Mikuláša Dzurindu Sulíkovcov ešte o podporu nepožiadala. Pre TASR to povedala hovorkyňa strany Tatiana Tóthová s tým, že ak sa tak stane, bude o tom SaS diskutovať.
      SMK ešte nevie, či v Bratislave postaví vlastného kandidáta, alebo podporí niektorého z pravicových. Podpredseda strany Iván Farkas v rozhovore pre TASR nevylúčil ani jednu z možností. Prízvukoval, že rozhodnutie ale necháva celoštátne predsedníctvo na príslušné stranícke orgány. Tie už rokujú. SMK mieni využiť na diskusie všetok možný čas. Rozhodnutie by tak malo byť známe až niekedy v septembri.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies