Pôst na Štedrý deň dodržiava až 74 percent Slovákov

NETKY.SK • 4 December 2016, 12:09 • 2 min
Pôst na Štedrý deň dodržiava až 74 percent Slovákov

BRATISLAVA - Pôst na Štedrý deň dodržiava až 74 percent Slovákov a na polnočnej svätej omši sa zúčastňuje 68 percent obyvateľov, a to najmä na východe Slovenska.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z najnovšieho telefonického prieskumu spoločnosti eCall Slovakia, ktorý sa uskutočnil na reprezentatívnej vzorke 1200 respondentov. TASR o tom informoval generálny manažér tejto spoločnosti Ľuboš Pajerský.

 

"Nie je veľkým prekvapením, že v dnešnej digitálnej dobe posiela viac ako polovica ľudí vianočné priania svojim blízkym a priateľom práve cez sms alebo emailom. Krásny zvyk sa traduje na východe Slovenska, kde až 26 percent opýtaných si nájde čas na osobné popriatie šťastných a veselých sviatkov," uviedol ďalej Pajerský.

 

Z prieskumu vyplynulo, že až 45 percent Slovákov zdobí vianočný stromček 23. decembra. Aj keď iba dve percentá, ale predsa sa našli aj takí, ktorí vianočný stromček nezdobia z rôznych dôvodov. Na štedrovečerných stoloch si Slováci najčastejšie doprajú kapustnicu, prípadne šošovicovú polievku. Samozrejmosťou je zemiakový šalát a ryba, najčastejšie kapor. Nezabúdajú ani na tradičné oblátky s medom a cesnakom, či vychýrené bobáľky s makom.

 

Až 42 percent opýtaných nedodržiava žiadne špeciálne vianočné tradície. Z tých, ktorí tradície predsa len dodržiavajú, sa najčastejšie opakovali odpovede ako prekrojenie jabĺčka pre zdravie rodiny, ukladanie šupín z kapra, prípadne peňazí pod obrus pre dostatok peňazí počas ďalšieho roka, maľovanie medového kríža na čelo pre pokoru a dobrotu, či hádzanie orechov do kúta pre hojnosť v dome.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona