Poľský prezident Komorowski podpísal kontroverzný zákon o umelom oplodnení

NETKY.SK • 22 Júl 2015, 18:03 • 2 min
Poľský prezident Komorowski podpísal kontroverzný zákon o umelom oplodnení

VARŠAVA - Kontroverzne vnímaný zákon o umelom oplodnení, tzv. in vitro zákon, podpísal dnes vo Varšave poľský prezident Bronislaw Komorowski.

slovakia

left justify in out

Hlava štátu však súčasne oznámila, že jeden z článkov zákona zašle na posúdenie ústavnému súdu.
     

Komorowski vyjadril poľutovanie nad emocionálne vedenou a škodlivou diskusiou o tejto legislatívnej norme na pôde zákonodarného zboru, ktorá bola podľa neho zraňujúca pre zainteresované rodiny. Ako ďalej povedal, viac ju charakterizovala ideológia, ako hľadanie riešení pre nedobrovoľne bezdetné páry.
     

Na margo výzvy poľského episkopátu, aby zákon nepodpísal, prezident uviedol: "Nie som prezidentom ľudského svedomia."
     

Kým predstavitelia vládnucej Občianskej platformy i ľavicovej opozície hovorili po podpise dokumentu o "veľkom dní pre Poľsko", zástupcovia najsilnejšej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) s odvolaním sa na nutnosť chrániť životy volali po zmene zákona.
     

Poľská biskupská konferencia reagovala s hlbokým sklamaním a upozornila katolíkov, že formu oplodnenia in vitro by nemali aplikovať v praxi, informovali agentúry APA a DPA.
     

Doteraz sa táto metóda uplatňovala bez príspevku zdravotných poisťovní iba na súkromných poľských klinikách. Teraz by sa mala stať prístupnejšou pre oplodnenie najmenej šiestimi embryami v prípade, ak sa iné metódy neukázali ako úspešné v priebehu ostatných 12 mesiacov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies