Pospíme si o hodinu dlhšie, v noci sa čas zmení na zimný

NETKY.SK • 26 Október 2013, 08:19 • 2 min
Pospíme si o hodinu dlhšie, v noci sa čas zmení na zimný

BRATISLAVA - Tento víkend si pospíme o hodinu dlhšie, čaká nás prechod z letného na stredoeurópsky čas. V noci zo soboty 26. októbra na nedeľu 27. októbra si ručičky hodiniek v noci o 03:00 vrátime na 02:00.

slovakia

left justify in out

Začiatok a koniec stredoeurópskeho času určuje vládne nariadenie, ktoré stanovilo zmeny času až do roku 2016. Na letný čas najbližšie opäť prejdeme 30. marca 2014. 

V sobotu pri prechode na zimný čas nás čaká príjemnejšia zmena, ako keď sa v marci opäť vracia letný čas a spíme o hodinu menej, hovorí detská psychologička Eva Smiková. "Väčšina ľudí si takúto zmenu ani nevšimne, sú však aj senzitívnejší ľudia, ktorí už zmeny počasia alebo striedanie dňa a noci viac vnímajú," dopĺňa psychologička. Im podľa nej nezostáva nič iné, len si postupne na takéto zmeny zvyknúť. Pomôcť im môže postupné posúvanie hodiny, keď sa uložia na spánok, najskôr o štvrťhodinu, potom o polhodinu. Deťom možno posunúť robenie úloh do skorších hodín, keďže sa skôr stmieva. "Aj senzitívnejší človek by sa mal s takýmito zmenami vyrovnať v priebehu jedného či dvoch týždňov," uviedla Smiková. 

Zmena času z letného na zimný - stredoeurópsky, ovplyvní aj železničnú dopravu, dotkne sa jazdy troch rýchlikov. Tie zostanú stáť vo vybraných železničných staniciach a v ceste budú po hodine pokračovať už v stredoeurópskom čase. Zmena času sa dotkne rýchlika R 442 Šírava - Čadca, R 614 Zemplín - Liptovský Mikuláš a R 615 Zemplín - Žilina. "Všetky vlaky osobnej dopravy, ktorých odchod je stanovený grafikonom vlakovej dopravy medzi 2:00 a 3:00, budú vypravené podľa stredoeurópskeho času," informuje hovorkyňa Železničnej spoločnosti Slovensko Jana Morháčová. Tie vlaky, ktorých jazda sa končí medzi 2:00 a 3:00, uvedú do cieľovej stanice podľa letného času. 

Na území Slovenska letný čas po prvý raz zaviedli od roku 1916 do roku 1918 a neskôr v rokoch 1940 až 1949. Po tridsaťročnej prestávke ho v roku 1979 zaviedli opäť. V roku 1999 sa prvýkrát letný čas končil v októbri, dovtedy sa stredoeurópsky čas začínal koncom septembra. Niektoré štáty letný čas nemajú. Posúvať hodiny nemá význam v krajinách na rovníku, kde sú deň a noc približne rovnako dlhé - 12 hodín. So zmenami času skoncovali aj v Rusku, kde sa čas menil naposledy na jar 2011. Hlavným cieľom zavedenia letného času bolo šetrenie energie a lepšie využívanie prirodzeného denného svetla. Ľudia, ktorí v lete vstávajú pred siedmou hodinou ráno, však napríklad minú viac energie, lebo musia svietiť. Napriek tomu odborníci tvrdia, že je to málo v pomere k tomu, čo sa ušetrí večer. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona