Posolstvo prezidentky Zuzany Čaputovej ku končiacemu sa roku

NETKY.SK • 28 December 2020, 16:53 • 2 min
Posolstvo prezidentky Zuzany Čaputovej ku končiacemu sa roku

BRATISLAVA - Prezidentka Zuzana Čaputová predstavila svoju Abecedu roku 2020.

slovakia

left justify in out

V kontexte témy pripomenula aj, že rok 2020 ešte viac zvýraznil dôležitosť duševného zdravia a nevyhnutnosť starať sa o duševnú rovnováhu v živote.

„Pandémia, karanténa, rúško. Slová, ktoré sme ešte pred rokom takmer vôbec nepoužívali, no napokon sa, vzhľadom na okolnosti, stali bežnou súčasťou našej každodennej komunikácie. Pozrite si moju reflexiu roka cez asociácie na slová, ktoré ho vystihujú." pozvala ľudí prezidentka na sociálnej sieti.

 

Abeceda

 

Podľa poradia v abecede si prezidentka Zuzana Čaputová zvolila slová začínajúce na konkrétne písmeno a pomenúva nimi dianie i fenomény končiaceho sa roku. S písmenom A asociuje prezidentka svoju ambíciu asistovať pri obnove krajiny v období ochorenia COVID-19 i zjednocovaní spoločnosti.

 

Priznáva, že s písmenom B sa jej spája bolesť a to, že rok 2020 bol i rokom bolesti podpisujúcej sa pod dôsledky pandémie nového koronavírusu. Nezabudla na ľudí, ktorí si Covidom19 prešli, ktorí kvôli nemu stratili blízkeho, prácu či sociálne istoty. 

 

img

 

C ako Covid

Prezidentka vníma Covid 19, ako element, ktorý najviac ovplyvnil odchádzajúci rok. Verí však, že disponibilná vakcína situáciu zlepší. „A na obdobie COVID-u budeme spomínať ako na epizódu, ktorá trvala len rok,“ uviedla. 

 

D ako duša

 

Prezidentka v tomto bode uviedla, že dušu a duševné zdravie tento rok možno zanedbávame ešte viac, ako po iné roky. Podľa nej je ale absolutne nevyhnutné, aby sme v svojom živote nachádzali balans a stratenú rovnováhu. 

 

img

 

E ako enviro sektor

 

Naďalej vzrastajúcu dôležitosť prisudzuje otázke ochrany životného prostredia. „Téma enviro sa stala čoraz najliehavejšou globálnou témou, verím, že budeme svedkami čoraz viac konkrétnych riešení a reálnych krokov v tejto oblasti," povedala prezidentka.

 

F ako Fond obnovy

 

Očakávania prezidentky sa viažu aj k Fondu obnovy. „Je to historická príležitosť, veľká zodpovednosť, šanca získať prostriedky, ktoré môžu Slovensko skutočne obnoviť a dosiahnuť v prospech budúcich generácií obrovské zmeny a reformy," uviedla prezidentka. 

 

G ako generálny prokurátor

 

Voľbu a následné vymenovanie nového generálneho prokurátora vníma prezidentka ako jednu z najdôležitejších. Ocenila výber kandidáta v parlamente i finálny priebeh voľby. Po zvolení v parlamente, prezidentka oficálne vymenovala do funkcie Maroša Žilinku.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies