Pôsobenie Petra Pellegriniho v slovenskej politike

NETKY.SK • 11 Jún 2020, 12:26 • 2 min
Pôsobenie Petra Pellegriniho v slovenskej politike

Jeden z najznámejších slovenských politikov a bývalý premiér Slovenskej republiky sa vo včerajších hodinách na zvolanej tlačovej konferencii v Banskej Bystrici rozhodol definitívne opustiť politickú stranu SMER-SD. V tejto súvislosti Vám teraz ponúkame prehľad pôsobenia Petra Pellegriniho v slovenskej politike.

slovakia

left justify in out

Vzdelanie 

Peter Pellegrini sa narodil 6. októbra 1975 v Banskej Bystrici. Je absolventom Ekonomickej fakulty banskobystrickej Univerzity Mateja Bela, odbor financie, bankovníctvo, investovanie a Ekonomickej fakulty Technickej univerzity v Košiciach.

 

img

 

Poslanec NRSR

V rokoch 1998-2002 bol samostatne zárobkovo činnou osobou. V rokoch 2002 až 2006 pôsobil ako asistent poslanca NR SR Ľubomíra Vážneho (Smer-SD). Toto obdobie sa dá považovať za jeho vstup do slovenskej politiky. V parlamentných voľbách v roku 2006 bol prvýkrát zvolený za poslanca NR SR za stranu Smer-SD. V tomto roku vyhrala nová strana okolo mladého Roberta Fica prvýkrát parlamentné voľby. Pellegrini bol teda súčasťou Smeru od jej prvých úspechov v politike. 

 

Člen troch výborov 

V období rokov 2006-2010 pracoval vo funkcii predsedu komisie pre dopravu, pošty, komunikácie a informatizáciu spoločnosti pri Výbore NR SR pre hospodársku politiku, ktorého bol zároveň aj členom. Okrem toho patril aj k Výboru NR SR na preskúmavanie rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) SR a takisto Mandátového a imunitného výboru NR SR. Všetko sa to odohrávalo počas prvého vládnutia Smeru. 

 

img

 

Do parlamentu sa dostal aj v roku 2010. Pôsobil ako člen Výboru NR SR pre financie a rozpočet, ako aj Výboru NR SR na preskúmavanie rozhodnutí NBÚ SR. Je nutné podotknúť, že voľby v roku 2010 Smer prehral, vládu totiž zostavilo opozičné SDKÚ a do premiérskeho kresla sa dostala po prvýkrát v histórii SR žena (Iveta Radičová). 

 

Minister aj predseda NRSR

Táto vláda ale netrvala dlho. Po predčasných parlamentných voľbách v roku 2012 sa stal Peter Pellegrini štátnym tajomníkom Ministerstva financií SR. Tento post zastával do roku 2014, keď prezident SR Andrej Kiska prijal 3. júla 2014 demisiu Dušana Čaploviča a Petra Pellegriniho vymenoval za člena vlády do funkcie ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR. Pôsobil v nej do 25. novembra 2014, keď nahradil odstupujúceho Pavla Pašku (Smer-SD) vo funkcii predsedu NR SR.

 

img

 

Po parlamentných voľbách v roku 2016 sa stal podpredsedom vlády pre investície a informatizáciu. Počas politickej krízy po vražde investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice bol Peter Pellegrini 7. marca 2018 dočasne poverený vedením Ministerstva kultúry SR namiesto Mareka Maďariča, ktorý sa vzdal funkcie.

 

Premiér Slovenskej republiky 

Prezident SR Andrej Kiska poveril 15. marca 2018 Petra Pellegriniho zostavením novej vlády po tom, ako tretia vláda Roberta Fica podala demisiu. O týždeň na to, 22. marca 2018 sa stal Peter Pellegrini predsedom novej vlády, zloženej zo zástupcov strán Smer-SD, SNS a Most-Híd, na čele ktorej bol bez dvoch dní - takmer dva roky. Demisiu do rúk prezidentky SR Zuzany Čaputovej podal za celú vládu 20. marca 2020.

 

img

 

Obľúbený politik 

predvolebnej kampani počas volieb do NR SR, ktoré sa konali 29. februára 2020 bol Peter Pellegrini volebným lídrom strany Smer-SD. Od voličov dostal 413 555 preferenčných hlasov, teda najväčší počet spomedzi všetkých kandidátov strany, čo zároveň znamenalo zisk druhého najväčšieho počtu preferenčných hlasov spomedzi všetkých poslancov NR SR.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies