Pôsobenie ochranného mechanizmu sa môže rozšíriť aj na banky

NETKY.SK • 14 Júl 2010, 08:13 • 2 min
Pôsobenie ochranného mechanizmu sa môže rozšíriť aj na banky

Pôsobenie ochranného mechanizmu sa môže rozšíriť aj na banky

slovakia

left justify in out

Obrovská suma 750 miliárd eur určená pre Európsky finančný stabilizačný mechanizmus (EFSF), ktorý mal pôvodne slúžiť len na podporu silno zadlžených členov eurozóny, by mohol mať aj širší záber. V prípade núdze by z neho mohli čerpať pomoc aj ohrozené banky. Signalizovala to EÚ dnes v Bruseli 10 dní pred uverejnením stresových testov bánk. "Sme si istí, že európsky bankový systém ako celok je schopný vydržať záťaž," povedal po skončení rokovania s ministrami menový komisár Olli Rehn. Dosiahol sa aj pokrok v projekte zosilneného európskeho finančného dohľadu.
      Rehn zdôraznil, že EÚ je dostatočne vyzbrojená a európsky ochranný fond poslednej záchrany je realitou. V ďalšej fáze musí ísť o program pre určitú krajinu. "Som si istý, že ten sa nevyužije," dodal.
      Záťažové testy sa budú týkať 91 európskych peňažných ústavov. Uverejnenie výsledkov ich zdatnosti je určené na 23. júla. EÚ chce testami zvýšiť dôveru voči európskej ekonomike. Belgický minister financií a úradujúci predseda rady finančných ministrov EÚ Didier Reynders povedal: "Chceme čo najväčšiu transparentnosť".
      Európsky záchranný val sa zrodil v dramatických podmienkach v máji tohto roku. Jeho podielnikom sa stal aj Medzinárodný menový fond. Cieľom fondu je rýchlo pomáhať krajinám, ktoré sa dostali do finančných ťažkostí, čím by sa malo pomôcť aj oslabenému euru.
      Finančná spoločnosť členov eurozóny so sídlom v Luxemburgu si môže požičať na trhu až 440 miliárd eur. Podielnikmi spoločnosti sa stalo už 13 jej členov. Slovensko zatiaľ nepodpísalo. Prejavuje sa však silný tlak, aby v Bratislave došlo z zmene kurzu.
      Viacmesačné spory o posilnenie finančného dohľadu v Európe sa schyľujú k záveru. "Sme v cieľovej rovinke," uviedol komisár pre vnútorný trh a služby Michel Barnier. Ministri financií sa dohodli na novej línii, aby rokovali s Európskym parlamentom. Do pelotónu sa zaradila aj Británia, ktorá mala voči novým úradom silné námietky.
      Najneskoršie v septembri bude úplná zhoda. Európsky finančný dohľad by mal začať pôsobiť od začiatku roku 2011. Pôjde o orgány, ktoré budú kontrolovať banky, poisťovne a burzy.
      Ministri financií hodnotili aj výsledky úsporných opatrení krajín, ktoré prekračujú 3-% limit pre výšku rozpočtových deficitov. EÚ začala disciplinárnu procedúru voči ďalším členom, Bulharsku, Cyprusu, Dánsku a Fínsku. Procedúre sa vyhli len tri z 27 členov EÚ, Luxembursko, Estónsko a Švédsko.
      Estónsko sa stane 17. členom eurozóny od prvého januára 2011.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies