Posľká vláda chce Jaruzelskému odňať generálsku hodnosť

NETKY.SK • 13 December 2016, 13:25 • 2 min
Posľká vláda chce Jaruzelskému odňať generálsku hodnosť

VARŠAVA - Poľské ministerstvo obrany podniká kroky s cieľom odňať bývalému komunistickému vodcovi Wojciechovi Jaruzelskému hodnosť generála.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom dnes vo Varšave šéf rezortu obrany Antoni Macierewicz vo svojom prejave, ktorý predniesol pri príležitosti 35. výročia vyhlásenia stanného práva vo vtedajšej Poľskej ľudovej republike.

 

"Chcem Poliakom oznámiť, že dnes poslednýkrát z úst nejakého zamestnanca ministerstva obrany zaznie slovo generál pred priezviskom Jaruzelski," vyhlásil minister. Dodal, že jeho rezort podniká právne kroky, ktorých cieľom je zbaviť vojenských hodností Jaruzelského i exministra vnútra Czeslawa Kiszczaka. "Zločinci, ktorí sú zodpovední za vojenské akcie proti vlastnému národu, si nezaslúžia nosiť vojenské hodnosti," zdôraznil minister.

 

Na viacerých miestach v Poľsku sa dnes konajú podujatia venované 35. výročiu vyhlásenia stanného práva. Vedenie krajiny ho v roku 1981 vyhlásilo v obave z rastúceho vplyvu opozičných odborov Solidarita. Vojenská rada následne zrušila slobodu zhromažďovania a právo na štrajk, zaviedla cenzúru a zákaz nočného vychádzania. Pri protestoch, ktoré vypukli, prišlo v Katoviciach o život jedenásť baníkov. Počas platnosti stanného práva bolo zadržaných vyše 10.000 ľudí. Stanné právo platilo v Poľsku do júla 1983.

 

 

Jaruzelski zomrel v roku 2014. Kiszczak, ktorý je považovaný za jednu z kľúčových postáv režimu stanného práva, zomrel vlani.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies