Posledný zachránený z výletnej lode búchaním panvicami privolal pomoc

NETKY.SK • 2 Február 2012, 07:53 • 2 min
Posledný zachránený z výletnej lode búchaním panvicami privolal pomoc

Posledný zachránený z výletnej lode búchaním panvicami privolal pomoc - Svet Posledným človekom, ktorého zachránili z vraku stroskotanej výletnej lode Costa Concordia, je námorný kapitán Manrico Giampedroni. Pozornosť záchranárskych tímov pritiahol tak, ž

slovakia

left justify in out

img

Posledným človekom, ktorého zachránili z vraku stroskotanej výletnej lode Costa Concordia, je námorný kapitán Manrico Giampedroni. Pozornosť záchranárskych tímov pritiahol tak, že búchal panvicami na steny potopenej lodnej reštaurácie, kde bol uväznený 36 hodín. Informovali o tom dnes britská spravodajská stanica BBC a webová stránka www.huffingtonpost.com.
      "Chcel som prilákať pozornosť, tak som použil panvicu, aby som urobil hluk," povedal Manrico Giampedroni pre BBC. "Cez okná som videl skupiny záchranárov a pokúsil som sa kričať. Keď za mnou prišiel prvý hasič, objal som ho. Tí chlapci sú neuveriteľní. Do troch hodín som bol odtiaľ preč," dodal 57-ročný zachránený Talian.
      Giampedroni bol na výletnej lodi vysokopostaveným členom posádky - pracoval ako lodný hospodár a riaditeľ služieb pre kabíny zákazníkov. Keď talianska výletná loď Costa Concordia, patriaca spoločnosti Costa Cruises, narazila 13. januára na podmorské skaly v blízkosti ostrova Giglio a prevrátila sa na bok, zostal na palube a do poslednej chvíle pomáhal pasažierom nastúpiť do záchranných člnov. Giampedroni sa však pošmykol a padal sedem metrov, až skončil v napoly potopenej reštaurácii, kde uviazol. Priestory začala zapĺňať voda.
      Pád spôsobil, že Giampedroni si zlomil ľavú nohu na dvoch miestach. Dokázal sa však istý čas udržať nad hladinou vody - balansoval na zdravej nohe "ako plameniak" navrchu niekoľkých plávajúcich stolov a stoličiek.
      "Podarilo sa mi dostať k sendviču a kokakole, ktoré plávali okolo mňa vo vode. Schmatol som ich, takže aspoň som mal čo jesť a piť. Usrkával som si aj z fľaše Cognacu, prvýkrát v živote," povedal Giampedroni.
      Vďaka panviciam na vyprážanie ho objavili záchranári a letecky previezli do talianskeho mesta Grosseto, kde mu ošetrili zranenia.
      Napriek desivým skúsenostiam s výletnou loďou Giampedroni vyhlásil, že nemá v úmysle zmeniť zamestnanie. "Len čo budem môcť, chcem sa vrátiť do práce pre spoločnosť Costa Cruises. Nič nechcem viac ako toto," uviedol Giampedroni pre BBC.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies