Posledný predvolebný prieskum ovládol Zeman, volil by ho každý štvrtý Čech

NETKY.SK • 7 Január 2013, 08:27 • 2 min
Posledný predvolebný prieskum ovládol Zeman, volil by ho každý štvrtý Čech

Posledný predvolebný prieskum ovládol Zeman, volil by ho každý štvrtý Čech - Politika Posledný predvolebný prieskum pred prvým kolom prezidentských volieb, ktorý pre denník Mladá fronta DNES uskutočnila agentúra ppm factum, ovládol Miloš Zeman. Získal v ň

slovakia

left justify in out

imgPosledný predvolebný prieskum pred prvým kolom prezidentských volieb, ktorý pre denník Mladá fronta DNES uskutočnila agentúra ppm factum, ovládol Miloš Zeman. Získal v ňom 25,1 percenta hlasov a pred rovnako favorizovaným Janom Fischerom získal za mesiac náskok päť percent, informoval dnes portál iDNES.cz.
      Na tretie miesto v prieskume vyletel Vladimír Franz, no polepšili si aj ďalší kandidáti. Na jeho chvoste skončila Táňa Fischerová s 4,6 percentami.
      Ide o posledný predvolebný prieskum, keďže po dnešku sa už nesmú zverejňovať. "Výsledky však platia k 6. januáru a voliča ovplyvňuje aj samotný prieskum," povedal jeho autor a šéf ppm factum Jan Herzmann.
      Prezidenta chce podľa aktuálnych údajov voliť 69 percent občanov, čo je volebná účasť, akú si ČR nepamätá od 90. rokov. Médiám sa podľa Herzmanna podarilo presvedčiť občanov, že prezidentské voľby sú dôležité. Utvrdila ich v tom aj amnestia prezidenta Václava Klausa, pretože ukázala, aký vplyv môžu mať právomoci hlavy štátu.
      Jan Fischer, ktorý prieskumom dlhé mesiace kraľoval, sa však nevzdáva a podľa svojich slov je presvedčený, že ak sa dostane do druhého kola, zvíťazí. Zemanova hovorkyňa Miloša v reakcii uviedla, že "najlepším prieskumom sú voľby".
      Rastúce Zemanove šance si všimli už aj stávkové kancelárie, ktoré na niekdajšieho premiéra a predsedu ČSSD vypísali doteraz najnižší kurz.
      Prvé kolo historicky prvej priamej voľby prezidenta ČR sa bude konať 11. a 12. januára. Prípadné druhé kolo sa uskutoční 25. a 26. januára. Voliči si budú vyberať z celkom deviatich kandidátov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona