Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
18. nov. 2018Eugen
BratislavaBratislava
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
27.08.2018 09:00 Gurmán
Posledný prázdninový týždeň si pochutíme na šalátoch
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
27.08.2018 09:00 Gurmán

Posledný prázdninový týždeň si pochutíme na šalátoch



BRATISLAVA - Nechce sa vám stáť dlhé hodiny v kuchyni? Prečo si teda nepochutiť na šalátoch? Zasýtia vás a sú veľmi jednoduché na prípravu.


Tabbouleh

 

Potrebné suroviny: 200g bulgur, šťava z 1/2 citróna, 2-3 PL olivový olej, nasekaná petržleňová vňať, 3-4 stonky čerstvej mäty, cherry paradajky, čerstvá uhorka, olivy

 

Príprava receptu: Bulgur uvaríme tak, že na 1 diel bulguru dáme 2 diely vody alebo vývaru - vodu osolíme, dáme zovrieť a do vriacej nasypeme prepláchnutý bulgur, varíme 5 minút, potom odstavíme a necháme 10 minút dôjsť, presypeme do misy, pokvapkáme citrónovou šťavou a olivovým olejom, premiešame a pridáme nasekanú petržlenovú vňať a mätu, pokrájané chery paradajky, čerstvú uhorku a olivy alebo zeleninu podľa chuti.

 

 

Šalát s pečeným baklažánom

 

Potrebné suroviny: 1 baklažán, olivový olej, balzamikový ocot, soľ, mleté čierne korenie, rukola, cherry paradajky, šťava z 1/2 citróna, soľ, korenie, štipka cukru, 1 ČL horčice alebo 1/2 ČL dijonskej horčice, trocha vody

 

Príprava receptu: Baklažán nakrájame na kúsky o rozmere cca 1,5 x 1,5 cm, ktoré nasypeme v jednej vrstve na plech vystlaný papierom na pečenie. Pokvapkáme olivovým olejom a balzamikom, osolíme, okoreníme. Pečieme v rúre vyhriatej na 180-190°C cca 30-35 minút do zhnednutia. Cherry paradajky prekrojíme na polovice a rýchlo opečieme na rozpálenej panvici. Dresing pripravíme zmiešaním všetkých surovín. Pred podávaním polejeme rukolu s dresingom a premiešame, pridáme opečené cherry paradajky a upečený baklažán, pokvapkáme olivovým olejom.

 

 

Pikantný šalát z čínskej kapusty

 

Potrebné suroviny: 1/2 kg čínskej kapusty, 2-3 mrkvy, konzerva sterilizovanej kukurice, 0,5 dcl kryštálového cukru 0,5 dcl octu, 0,5 dl vody, 1 ČL soli, 200ml majonézy, 1/2 pohárika sterilizovaného chrenu

 

Príprava receptu: Kapustu si najemno nasekáme, mrkvu očistíme a nahrubo nastrúhame. Spolu dáme do misky, pridáme kukuricu aj so šťavou, zalejeme vychladnutým nálevom, pridáme majonézu, chren, dobre premiešame a dáme na 1-2 hodinky do chladničky, aby sa chute spojili.

 

NÁLEV: pripravujem si ho ako prvý, aby vychladol. Vodu, ocot, cukor a soľ dáme do hrnčeka /pre chuť môžeme pridať aj pár guličiek nového korenia a 2-3 bobkové listy/, zvaríme, aby sa cukor rozpustil a necháme vychladnúť.

 

 

Orechový feta šalát

 

Potrebné suroviny: 200 g šalátová zmes, 10 dkg orechov, 20 dkg Feta syru

Dressing: 2 PL majonézy, 2 PL citrónovej šťavy, 2 PL orechového oleja, 2 PL kremžskej horčice

 

Príprava receptu: Orechy posekáme a opečieme ich na panvici.  Feta syr si nakrájame na kocky. Pripravíme si dressing: zoberieme si misku na miešanie do ktorej pridáme majonézu, citronovú šťavu,, orechový olej, horčicu a mixérom pekne do penista vyšľaháme. Dressing môžeme hneď zamiešať do šalátu, alebo si ho necháme na neskôr a zalejeme ním šalát tesne pred podávaním. Šalát naukladáme na taniere, posypeme orechami, feta syrom a zalejeme dressingom.

 

 

Zeleninovo-rybací šalát

 

Potrebné suroviny: dve filety morskej ryby, olivový olej, polovica citróna, korenie na ryby, soľ, trošku múky, veľká paradajka, cca 10cm uhorky, kúsok ľadového šalátu, polovica cibule, kyslá smotana, horčica, čierne mleté korenie, ementál

 

Príprava receptu: Rybu pokrájame na kocky, premiešame s korením na ryby, citrónovou šťavou. Dáme do chladu odležať na 15 minút. Zatiaľ pokrájame šalát, uhorku a paradajku. Na drobno cibuľu. Nastrúhame syr. Odstátu rybu posypeme trošku hladkou múkou a opražíme na olivovom oleji do mäkka. Necháme vychladnúť a primiešame k zeleninke. Pridáme nastrúhaný ementál, kyslú smotanu, lyžičku horčice. Dochutíme soľou a mletým čiernym korením.

 

 

Prajeme dobrú chuť!

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.

 

 



reklama


Zdroj: netky JH

Foto:  Pixabay



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
NAJČÍTANEJŠIE
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok