Posledný mohykán Daniel Day-Lewis bude mať 60 rokov

NETKY.SK • 28 Apríl 2017, 12:18 • 2 min
Posledný mohykán Daniel Day-Lewis bude mať 60 rokov

LONDÝN/BRATISLAVA - Britský herec sir Daniel Day-Lewis v sobotu 29. apríla jubiluje, bude mať 60 rokov.

slovakia

left justify in out

Je jedným z najvyberavejších hercov filmového priemyslu. Často zotrváva po celú dobu nakrúcania filmu vo svojej postave, a to i mimo dni nakrúcania. Za filmy Moja ľavá noha (My Left Foot, 1989), Čierna krv (There Will Be Blood, 2007) a Lincoln z roku 2012 získal Oscara, čím sa stal jediným hercom v histórii, ktorý trikrát dostal Oscara v kategórii Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe. Je tiež štvornásobným držiteľom ceny BAFTA, trikrát získal cenu Screen Actors Guild a dvakrát Zlatý glóbus za najlepšieho herca.

 

Daniel Day-Lewis, celým menom Daniel Michael Blake Day-Lewis, sa narodil sa 29. apríla 1957 v Londýne v Spojenom kráľovstve. Od roku 1993 má aj írske štátne občianstvo. Pochádza z intelektuálnej rodiny. Je synom spisovateľa a básnika Cecila Day-Lewisa a herečky Jill Balconové, vnukom sira Malcolma Balcona, ktorý bol producentom prvých filmov Alfreda Hitchcocka. Prostredie, v ktorom vyrastal, bolo snobské a upäté. Vystriedal niekoľko škôl. S otcom, ceneným spisovateľom a básnikom, nevychádzal dobre. Otec však skoro zomrel, takže nemal príležitosť vysvetliť si s ním vzťahy.

 

S filmom začal už ako teenager (vďaka matke), debutujúc na začiatku 70. rokov 20. storočia drámou Johna Schlesingera Sunday, Bloody Sunday (Mizerná nedeľa, 1971). Hneď ako druhý film si Day-Lewis, keď mal dvadsaťtri rokov, pripísal na konto osem oscarový životopis s Benom Kingsleym Gandhi (Gándhí, 1982). Popri tom sa mu vďaka National Youth Theatre a Old Vic Theatre School otvárala cesta na divadelné pódiá. Koncom 90. rokov 20. storočia sa prebojoval až do londýnskeho National Theatre ako Hamlet. To už mal rozbehnutú aj filmovú kariéru.

 

Hrával čoraz väčšie úlohy v čoraz známejších filmoch. Dostal jednu z dôležitých vedľajších rolí (dôstojník Fryer) v Donaldsonovom pohľade na skutočné udalosti v dobrodružnej dráme The Bounty (1984). Nasledovala adaptácia románu Edwarda Morgana Forstera A Room with a View (Izba s vyhliadkou, 1985), nakrútená renomovaným režisérom Jamesom Ivorym. Ďalším v zástupe jeho hrdinov bol český doktor vo filme The Unbearable Lightness of Being (Neznesiteľná ľahkosť bytia, 1988). Herec neváhal odcestovať do Prahy, učiť sa po česky, zistiť si, ako to v nej vyzeralo v zlomovom lete 1968. Ďalším jeho úspechom bola dráma My Left Foot (Moja ľavá noha, 1989). Naučil sa písať nohou..., ľudia zo štábu ho počas nakrúcania nosili na rukách (doslova – jeho hrdina bol predsa ochrnutý). Za rolu skutočného umelca Chrystyho Browna získal nielen cenu BAFTA, ale aj Oscara.

 

K jeho najväčšej popularite prispelo romantické dobrodružstvo Michaela Manna The Last of the Mohicans (Posledný mohykán, 1992). Voľná adaptácie historického románu Jamesa Fenimora Coopera sa stala hitom. Príbeh, odohrávajúci sa v dobách, keď o územie Severnej Ameriky bojovalo Anglicko s Francúzskom, sa dodnes pýši realistickými akčnými scénami, výpravou, hudbou a slávnym finále. Vznešená rola Sokolieho Oka (alias Nathaniela Poea), belocha, adoptovaného odvážnym Čingačgukom (Russell Means), herca najviac predstavila komerčnému publiku. Že sa nemieni nechať pohltiť hollywoodskou mašinériou, dokázal tým, že v 90. rokoch 20. storočia prijal Daniel Day-Lewis iba päť úloh.

 

Poslednou rolou 90. rokov minulého storočia bol Danny Flynn vo filme The Boxer (1997) v réžii Jima Sheridana. Do nového milénia vstúpil adaptáciou knihy Herberta Asburyho Gangs of New York – An Informal History of the Underworld z roku 1927, nazvanou Gangs of New York (Gangy v New Yorku, 2001). Vo filme stelesnil drsne charizmatického jednookého gangstera Williama "Mäsiara" Cuttinga. Nasledovali aj ďalšie oscarové filmy Čierna krv (There Will Be Blood, 2007) a Lincoln z roku 2012.

 

V roku 2014 mu kráľovná Spojeného kráľovstva Alžbeta II. udelila za jeho prácu čestný titul sir.

 

Sir Daniel Day-Lewis hrá menej, ako by si jeho fanúšikovia želali. Ale keď už podpíše kontrakt, do úlohy sa vloží naplno. Je zástanca Stanislavského metódy. stane sa postavou. Aj preto si vyberá úlohy veľmi opatrne.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona