"Posledný list" z Titanicu vydražili za 119.000 libier

NETKY.SK • 27 Apríl 2014, 08:39 • 2 min
"Posledný list" z Titanicu vydražili za 119.000 libier

LONDÝN - List napísaný na palube Titanicu len niekoľko hodín pred tým, ako loď narazila na ľadovec, vydražili v Anglicku za 119.000 libier (145.000 eur).

slovakia

left justify in out

Aukcia sa konala v sobotu v západoanglickom meste Devizes. Vzácnu písomnosť získal anonymný záujemca, ktorý sa do dražby zapojil cez telefón. Konečná cena bola asi o pätinu vyššia než predbežné odhady.  
      

List napísala popoludní 14. apríla 1912 cestujúca druhej triedy, Britka Esther Hartová, ktorá na palube Titanicu cestovala spolu so svojou sedemročnou dcérou a s manželom. Rodina chcela začať nový život v Kanade.
      

"Námorníci vravia, že plavba zatiaľ prebieha výborne. Nebola žiadna búrka ... Je veľmi pekné počasie, ale je strašne veterno a zima," napísala Hartová v správe adresovanej rodine v Londýne.  
      

Ešte v ten istý deň, krátko pred polnocou sa loď označovaná za nepotopiteľnú zrazila vo vodách Atlantiku s ľadovcom. Následkom kolízie sa v noci zo 14. na 15. apríla potopila, pričom zahynulo približne 1500 z 2200 cestujúcich a členov posádky.
      

Samotná Hartová a jej dcéra bola medzi 700 šťastlivcami, ktorí potopenie Titanicu prežili. Manžel naopak pri nešťastí zahynul.
      

Vydražený list nebol nikdy odoslaný. Je napísaný na špeciálnom listovom papieri s anglickým nápisom "Na palube RMS Titanic" a vložený v obálke zdobenej vlajkou lodnej spoločnosti White Star Line.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona